Artikeln publicerad: 090813
Stort intresse för jakt och viltkött



Söndagen den 16 augusti startar jaktsäsongen! Många av landets cirka 300000 jägare smyger ut på morgonen den 16 augusti för att få säsongens första byte, en råbock. Nu startar skördetiden av svamp, bär och vilt och de flesta svenskar vill gärna äta mer viltkött.

Ett rådjur ger cirka 10-12 kilo nyttigt kött. Intresset för att äta mer hälsosamt viltkött är stort. Vid en nyligen gjord Sifo-undersökning, framkom att 59 procent av alla svenskar gärna vill äta mer viltkött. Intresset är störst hos dem i norra Sverige. Det vilda köttet är en unik resurs att ta vara på.

- Det är glädjande att även intresset för att jaga fortfarande är stort i Sverige. Vi på Jägareförbundet noterar att medlemsantalet har ökat med 7500 medlemmar från samma tid i fjol, säger Torsten Mörner, ordförande vid Svenska Jägareförbundet.

Den svenska rådjursstammen är stor, cirka 450000 djur, men minskar i stort sett i hela landet. Forskningen visar att konkurrensen med vildsvin och dovhjort påverkar stammen. I norra Sverige är det dock lodjuren som tar många rådjur. Endast på Gotland ökar rådjursstammen - men där finns heller inga lodjur.

Många jägare skjuter även räv på rådjurspasset eftersom räven tar cirka hälften av rådjurskiden i Sverige.

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet