Artikeln publicerad: 090813
Medeltidsfestival 2.0



Arnfestivalen, som just nu pågår på Medeltidens Värld i Götene, är en underdog jämfört med Way out West, mainstream-Hultsfred och supersuccén Peace & Love. Ironiskt nog är det medeltidsfestivalen från Götene som sticker ut som den mest uppdaterade festivalen i 2.0-djungeln.

Att låta sociala medier utgöra grunden för festivalens marknadsföring föll sig naturligt och det är något som kommit till nytta under själva festivalen, som nu är igång. Går man in på festivalens hemsida kan man bland annat livechatta med festivalens pressavdelning, som svarar på frågor och pratar med hemsidans besökare. Allt styrs från presshuset - en liten timmerstuga med knappa två meter i tak. Förutom chatt har hemsidan länkar till Twitter (uppdateras ständigt med bilder, länkar och väderrapporter), Facebook (där det hålls tävlingar och korslänkas hej vilt till hemsidor och media-outlets), Flickr-stream och Youtubekanal. På Youtube hittar man utöver en medeltidsremix på Tomas Ledins "Sommaren är kort" (Ledin spelar på fredagen) dessutom en video från en flashmobb som festivalen arrangerade för några veckor sedan. Sidan jobbar med föränderligt material och lever från minut till minut.

- Vi har gjort enklast möjliga lösning och öppnat upp kommunikationen helt och hållet, säger Joel Dahlquist som är strateg på byrån Raisanen Creative. Tillsammans med copywritern Jonna Mayer och designbyrån Lundgren&Lindqvist ingår han i ungt team som från scratch byggt hela konceptet.

- Det går snabbt, kostar inte särskilt mycket och gör att både våra besökare och de som ligger hemma kommer mycket närmre oss. Dessutom blir det så mycket roligare för oss att inte bara jobba med traditionell etermedia och tryckt press, säger Jonna Mayer.

Hemsidan har växt fram spontant och organiskt på begäran av fans och besökare. Den har på bara några dagar blivit en interaktiv plattform på ett sätt som förändrar, förbättrar och framförallt förenklar festivalens kommunikation. Följer resten av festivalsverige efter?

Pressmeddelande från: Medeltidens Värld