Artikeln publicerad: 090812
Älgstammens utveckling i södra Sverige



I dagens medier påstås att älgstammen i södra Sverige har fördubblats som en effekt av stormen Gudrun vintern 2005. Svenska Jägareförbundet kan nyansera bilden med följande fakta:

Den ökade tillgången på foder från stormen Gudruns hyggen börjar först nu detta år i större omfattning synas på hyggena och dess effekt på älgstammen är alltså i dagsläget liten.
- Så när Skogsstyrelsen talar om en älgexplosion är det en överdriven och väl kraftfull formulering, säger Göran Bergqvist, klövviltkonsulent vid Svenska Jägareförbundet. Att älgstammen har ökat i området under de senaste åren är sannolikt riktigt, men att älgobsen visar på en fördubbling är en tolkning som saknar grund. Älgobsen baseras på observerade älgar och visar på stammens utveckling mer än numerär. Tack vare de stora hyggen som blivit en följd av Gudrun så är det sannolikt att man faktiskt ser älgarna lättare och oftare, vilket då avspeglas i älgobsen. Antalet observationer är som sagt inte lika med antalet faktiska älgar.

- Ett stort problem är att en allt mindre andel av den avverkade skogen föryngrats med tall, vilket är älgens viktigaste vinterfoder. Detta medför givetvis att betestrycket blir högre på den areal som faktiskt föryngras med tall. Vi vill också peka på vikten av att aktivt sköta skogen så att foder skapas. Exempel på sådan skötsel kan vara avverkning och gallring av tall och löv under vintern och vårvintern då viltet tillgodogör sig fodret. Även kraftledningsgator kan användas för produktion av älgfoder.

Inför årets älgjakt har man i Kronobergs och Jönköpings län ökat tilldelningarna* med uppåt 10 - 25 procent jämfört med föregående år. Det finns givetvis stora variationer mellan områden. I områden där älgstammen bedöms vara för stor är rekommendationen att lägga ett högre jakttryck på hondjuren vilket bromsar tillväxten. Det är dock viktigt att resonemanget och förvaltningen sker över stora områden för att få en bättre förvaltning och att man inte riskerar ytterligare stora svängningar i älgstammens numerär.

* antal älgar man tillåts skjuta

Pressmeddelande från: Svenska Jägareförbundet