Artikeln publicerad: 090810
Nya förhoppningar om att finna Västgötalagen

Äldre Västgötalagen är den äldsta sammanhängande skrift på svenska språket och antas vara skriven runt 1220 av Eskil Magnusson som var lagman i Västergötland och bror till Birger jarl. Den äldre västgötalagen har man länge trott skall finnas inmurad någonstans i Kungslena kyrka och 1985 i direktsänd TV bröts en vägg upp i kyrkan av Västgöta-Bengtsson och Dag Stålsjö i förhoppning om att finna den värdefulla skriften, tyvärr så kammade man noll den gången.

Nu har dock ny information forskats fram av Svante Tibell vid Göteborgs universitet och man tror sig nu ha funnit platsen där lagboken kan vara gömd. En sten med Birger Jarls emblem i en vägg i kyrkans vapenhus eller ett igenmurat fönster i vapenhuset är för tillfället de intressantaste platserna.

I september håller kyrkan stängt för allmänheten och då kommer en byggnadsarkeologisk undersökning att göras med tillstånd av Länsstyrelsen i förhoppning om att man nu hittat rätt plats och kan finns den sedan många hundra år försvunna Västgötalagen.