Artikeln publicerad: 090805
Kall sommar ger sen kräftsäsong



Nu närmar sig säsongen för att fiska flod- och signalkräfta. Även om det numera är tillåtet att fiska kräftor året om är det ändå något visst med den traditionella kräftpremiären, som i år skulle ha varit torsdag den 13 augusti. Tyvärr har den kyliga sommaren inte gynnat kräftornas tillväxt.

- Kräftorna är ju bästvid den här tiden, i slutet av augusti och i början på september, då de har ömsat färdigt och är välmatade och fina, säger Lennart Edsman, forskare på Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium.
Han har bråda dagar så här års, det är många som ringer och undrar hur kräftfisket kommer att bli, om tillgången är god.
- Men det är omöjligt att säga i förväg, säger Lennart Edsman. Vi har tyvärr inte något övervakningssystem med provfisken och att göra någon prognos är vanskligt, kräftornas tillväxt beror på många olika faktorer och kan variera väldigt mellan olika vatten.

Kalla kräftor äter dåligt

En viktig faktor är emellertid vattentemperaturen. Kräftorna är växelvarma och de är slöa i kallt vatten. Om de ska hinna äta, växa, ömsa skal och sedan äta sig välmatade och fina igen behövs en lång säsong med varmt vatten.
- Tyvärr har vi haft en ganska kylig vår och försommar i år, så en kvalificerad gissning är att kräftorna ännu inte hunnit äta upp sig. Det bästa vore troligen att dröja ytterligare några veckor med fisket, säger Lennart Edsman.

Olagliga utsättningar största hotet

En annan viktig faktor är kräftpesten, som på mycket kort tid fullkomligt ödelägger flodkräftkräftfisket i de vatten som drabbas. Tråkigt nog kommer nya rapporter om att kräftpesten sprids allt längre norrut i landet, nu senast i Hälsingland och Dalarna. Okunniga människor häller en hink med signalkräftor i en tidigare pestfri sjö eller älv med flodkräftor, i tron att signalkräftorna ska ge bättre fiske.

Myter som är nys

Följden blir att fisket på de ursprungliga flodkräftorna slås ut och det är inte troligt att signalkräftorna kan reproducera sig och ge något fiske i norra Sverige i framtiden.
- Det finns så många myter om att signalkräftorna skulle vara bättre på ett eller annat sätt, men det mesta är bara nys. Det är tråkigt, eftersom det idag i stort sett bara är de olagliga utsättningarna av signalkräfta som gör att pesten sprider sig. Vore det inte för dem skulle flodkräftan ha en mycket god chans att fortsätta att ge ett bra fiske här.

Många år för att få en kräfta

Även om man mot förmodan lyckas med sin illegala utsättning och får signalkräftan att etablera sig, trots de långa vintrarna i norra Sverige, tar det många, många år innan det kanske går att få någon fångst att räkna med.
- Flodkräftan är dessutom mer värdefull, den betingar ett mycket högre pris på marknaden. Och så finns det många som faktiskt anser att den är godare också, säger Lennart Edsman.

Läs mer om kräftor och kräftfiske

Pressmeddelande från: Fiskeriverket