Artikeln publicerad: 090804
Blombergsdagen



Blombergsdagen den 2 augusti samlade en stor skara bofasta och tillresta före detta Blombergsbor till några timmars intressant samvaro där temat den här gången var ätten Hamiltons prägel på trakten.

Lars Hellström som normalt guidar turister på Sigrid Storråda hade den här gången gjort en djupdykning i allehanda känd och okänd litteratur om hamiltonarna som bredde ut sig mer och mer efter att ha slagit sig ned på Kinnekulle.

Med utgångspunkt från Blomberg annekterades först Ragntorp, Martorp och Hjelmsäter som byggdes ut med en ansenlig skara torp och gårdar för att säkra uppbyggnaden av den ekonomiska ryggraden. Torparfruarna mer eller mindre slet häcken av sig eftersom halva mödan hamnade hos grevinnan och återstående del skulle räcka att försörja en familj med ständigt växande barnaskara.

Det här utspelade sig på 1700- och 1800-tal då även flera farsoter drog fram och skördade sina offer. Rödsoten var nog värst. Den som drabbades en morgon var oftast död innan kvällen och begrovs i invändigt beströdda kistor nästföljande dag. I övrigt härjade kolera och spanska sjukan, berättade Lars Hellström med lite hänvisning till den moderna tidens farsot som uppenbarligen väntar om hörnet.

Bengt Hugosson, ordförande i Blombergs väg- och vattenförening, stod för värdskapet och kunde summera en i allt lyckad dag.

Pressmeddelande från: Appel