Artikeln publicerad: 090804
Scouting i regn och lera



När Forshems Scoutkår i lördags eftermiddag kom ner till Kragenäs på Västkusten tillsammans med 1475 andra scouter så var vädret skapligt och man kunde ägna kvällen och söndagen åt att göra i ordning lägerplatsen.



På söndagskvällen samlades alla för invigning av Agema 2009 som detta stora scoutläger kallas. Senare på kvällen började det att regna vilket sen fortsatte i omgångar fram till tisdag förmiddag.

Tältplatsen ligger på en stor åker som i dag till stora delar snarare så ut som ett risfält, det var lerigt och blött så gott som överallt. Forshems och Värings Scoutkårer som kamperar ihop har dock klarat sig relativt bra från den värsta leran då deras lägerplats ligger längst ut i kanten av lägret där inte så många passerar under dagen.



När HK hälsade på vid lunchtid idag så höll man precis på att avsluta förmiddagens temaaktivitet och alla väntade på att kökspersonalen skulle bli klara med maten som för dagen bestod av pytt i panna och ägg. När alla scouter (och redaktör´n) fått sin beskärda del och glufsat i sig med god aptit fanns ett antal stekta ägg kvar, när frågan ställdes om någon ville ha ett ägg till blev det kapplöpning fram till mattältet, sällan har stekta ägg haft en sådan dragningskraft.



Forshems förläggningsplats var välordnad och bra organiserad med tvättplats, provisorisk utomhusdusch, diskplats och ett mycket bra kökstält med all tänkbar utrustning samt ett stort mattält där det fanns bord och bänkar åt alla, inte alla lägerplatser hade det så välordnat.

Efter maten var det fritt för scouterna att välja om man ville ägna eftermiddagen åt någon "spontanaktivitet" eller bara slappa, besöka något café eller kanske sova en stund, bad fick väl kanske vänta tills solen tittar fram. Det fanns en hel del spontanaktiviteter att välja på för dom som ville aktivera sig, t.ex. segling, bugg, kanotpaddling, sjukvård, smide, klättring, cirkuskonster m.m.



På tisdagskvällen skulle det anordnas ett stort disco för som säkert kommer att bli välbesökt av de flesta scouter. Som fotbeklädnad på discot är det knappast finskorna som gäller utan snarare gummistövlar, helst med höga skaft. På torsdag väntar en lång vandring med aktiviteter som kommer att pågå långt in på natten.



Vädret hittills har ju inte varit det allra bästa för scouterna men prognosen ser betydligt bättre ut resten av veckan så man kanske får en bra avslutning, dessvärre kommer nog knappast leråkern att torka upp så den väntande avvecklingen av lägret på lördag kan nog bli en utmaning.



Gladast denna dag var den Forshemsscout som fick sina glömda gummistövlar levererade av redaktör´n när han besökte lägret, äntligen kunde blöta gympaskor med ilägg av plastpåsar bytas mot torra strumpor och stövlar, lyckan var fullkomlig.