Artikeln publicerad: 090728
Retromiljöer fyller tomma skyltfönster i Nossebro

Inför onsdagens Nossebro Marknad kommer retromiljöer att fylla skyltfönster i Nossebro. Samhället har fått EU-medel att utveckla retro och detta är ett av delmålen - att visa vad som finns i samhället av retrokaraktär.

- Vi kommer inledningsvis att iordningsställa en campingmiljö i ett av skyltfönstren på vår genomfartsgata Storgatan, berättar Kerstin Abelsson, ägare av butiken Gamla Ting, som tillsammans med retroentusiasten Monica Galle handhar skyltningen.

Klockan två i morgon tisdag eftermiddag faller skynket och det nya retroskyltfönstret, gjort i campingmiljö, kommer att visas för allmänheten.

- Inför NossebroKalaset, som äger rum den 15 augusti, kommer fler fönster att skyltas upp. Vi har tillgång till fem stora skyltfönster längs genomfartsleden och vi kommer att fylla de andra fönstren med en köksmiljö, ett vardagsrum, ett tonårsrum och en barnkammare, avslöjar Kerstin Abelsson.

EU medel

Det är Nossebro Köpmannaförening, som i samarbete med Essunga kommun fått EU medel till en förstudie inom ramen för Leader Västra Skaraborg. Hela samhället sjuder av välbevarade minnen från 50-70-talen - byggnader, butiker, miljöer och aktiviteter, som kan kopplas till retro.

- Här finns flera spännande miljöer och marknader, som anspelar på denna tidsepok, säger kommunutvecklare AM Alströmer, som är projektledare tillika kommunens EU samordnare.

Ytterligare butiker har visat intresse för att anpassa sin skyltning i retrostil.

- Retro är en viktig identitet av vårt samhälle. Det är viktigt att vi lyfter denna tidsepok innan det är för sent. Städer som till exempel Hjo och Eksjö är fantastiska trästadsidyller och vi har imponerade retrodetaljer här, avslutar AM Alströmer.

Pressmeddelande från: Essunga kommun