Artikeln publicerad: 090710
Ytterligare fem fiskeområden bildade



Bohuslän, kuststräckan vid Södra Bottenhavet, och områdena kring Vänern och Vättern. Där har Fiskeriverket nu utsett fem nya fiskeområden som får del av 55 miljoner i utvecklingspengar från EU.
Totalt är nu sju fiskeområden bildade i Sverige, och målet är att ytterligare tre bildas innan hösten. Fokus i alla områden ligger dels på att utveckla besöksnäringen, men också på att få en bättre lönsamhet i yrkesfisket genom ökad profilering av produkter. Avsikten med EU-stödet är just att stötta entreprenörskap och innovationer för en bättre ekonomisk tillväxt i kust- och insjöområden.

– Det här är en ny form av stöd inom fiskerifonden, och det bygger på att lokala aktörer själva definierar sina behov och hur man vill arbeta för en bättre utveckling, säger Björn Åsgård, informatör vid Fiskeriverkets strukturstödsenhet. De nya samarbeten som skapas här tror vi kan ha en positiv effekt på näringslivet kopplat till fiske i de här områdena.

Norra och Södra Bohuslän

De tolv kommunerna längs Bohuskusten har delat in sig i två fiskeområden, ett för kuststräckan Strömstad—Lysekil och ett för sträckan Uddevalla—Göteborg. En gemensam förening har bildats för bägge områdena, och de har även samlats kring en gemensam utvecklingsstrategi. Fiskeområdena vill arbeta för en bättre spårbarhet av fisk- och skaldjursprodukter, och även bland annat medverka till ökade möjligheter för åretruntboende i skärgårdssamhällena längs kusten.

Södra Bottenhavet

Fiskeområde Södra Bottenhavet omfattar Gävle, Söderhamns, Hudiksvalls, Nordanstigs, Älvkarleby och Tierps kommuner. I detta område vill man få till en nyrekrytering av ungdomar till yrkesfisket, bland annat genom att utveckla lärlingsprogram. Man vill även öka lönsamheten i yrkesfisket genom satsningar på utveckling av strömmingsprodukter. Fisketurism efter lax är ytterligare en möjlighet att öka sysselsättningen i anslutning till fisket i Gävleborgs och norra Uppsala län.

Vänerskärgården med Kinnekulle

Ett fiskeområde som utgår från insjöfisket är Vänerskärgården med Kinnekulle, som omfattar delar av Lidköpings, Götene och Mariestads kommuner. I fiskeområdet vill man samlas kring marknadsföring av Vänerprodukter, till exempel löjrom, kombinerat med satsningar på upplevelseturism.

Vättern

Åtta kommuner runt sjön Vättern kommer att ingå i fiskeområdet Vättern. I Vättern tas en stor del av fisken upp i fritidsfisket snarare än i det yrkesmässiga fisket och en viktig uppgift för det nybildade fiskeområdet blir att utveckla en samsyn mellan olika typer av fiskare kring sjön. Utifrån det ska man sedan bland annat skapa ett gemensamt varumärke för Vätterfisk och även utveckla fiskebaserad turism.

Pressmeddelande från: Fiskeriverket