Artikeln publicerad: 090709
Länsstyrelsen godkänner stadshjulet



Kommunens beslut om att bevilja tidsbegränsat bygglov för stadshjulet i Göteborg står sig efter Länsstyrelsens prövning.

Sammanlagt tolv överklaganden av kommunens bygglovsbeslut har kommit in till Länsstyrelsen. I ett tidigare beslut har Länsstyrelsen redan avvisat två av de överklagande eftersom de inte har bedömts vara berörda av bygglovsbeslutet. Även i detta beslut avvisas flera av de klagande som inte anses berörda. Nu har dock även några av de närmast boende klagat och Länsstyrelsen har prövat vad de har anfört.

De som överklagat är oroliga för att attraktionen ska medföra ökad nedskräpning i deras boendemiljö och att hjulet ska medföra olägenheter för dem. De anser inte heller att ett stort pariserhjul passar in på platsen.

Moderna byggnader som Operan och Läppstiftet samsas om utrymmet med småbåtshamnen och äldre inslag som det K-märkta Hasselbladshuset. Det rör sig om ett område i Göteborg vars slutliga utformning är under planering och ännu är oklar. I denna miljö anser Länsstyrelsen att ett hjul kan fungera under en period.

– Vi är på det klara med att uppförandet av hjulet kan innebära vissa olägenheter för de närboende, säger Karin Wall på Länsstyrelsens rättsenhet. Enligt plan- och bygglagen krävs emellertid att olägenheter är betydande för att de ska utgöra hinder för bygglov. Vi har gjort bedömningen att det inte kommer att uppstå några betydande olägenheter för de närboende på grund av hjulet.

Platsen där hjulet ska uppföras används idag för rekreation, lek och spel av närboende och skolor i närheten. Det är olyckligt att placeringen av pariserhjulet medför att nuvarande rekreationsmöjligheter försvinner. Länsstyrelsen finner emellertid inte att detta i sig är ett skäl för att hjulet inte skulle kunna tillåtas.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen