Artikeln publicerad: 090707
Visby först med att handla kontant med mobilen - snabbt och säkert

Boende och besökare på Gotland blir först med att kunna betala snabbt och säkert med hjälp av mobilen. Accumulate levererar tekniken till PayEx som ansvarar för infrastrukturen som möjliggör minskad kontanthantering och ökad säkerhet.

Vid årets Almedalsvecka i Visby blev boende och besökare i Visby först med att snabbt och säkert kunna använda mobilen för kontantbetalningar. Hos utvalda handlare i Visby räcker det nu att svepa mobilen över betalterminalen för att genomföra ett köp. Att betala med mobiltelefonen har många fördelar för både kunder och handlare, Förutom minskad kontanthantering och att betalningssättet är mycket säkert och kostnadseffektivt, så är det också snabbt och tillgängligt för kunderna. Dessutom kan kunderna nu enkelt också överföra pengar sinsemellan med mobilen.

Accumulate levererar tekniken som behövs till PayEx som ansvarar för infrastrukturen. Det som behövs är en mobil betalterminal hos handlaren och en programvara i användarens mobil. Användaren ansöker om ett konto hos PayEx och till det kontot ansluts mobiltelefonen som betalningssätt. För att kunna använda sveptekniken för att betala, behöver användaren koppla en RFIDF-bricka till mobiltelefonen. Detta görs en gång och kan vara en separat bricka (t ex som klistermärke eller nyckelring), inbyggd i telefonen (t ex NFC förberedda modeller), eller t ex ett SL Access-kort från SL (Stockholms Lokaltrafik).

Tekniken från Accumulate och uppsättningen av PayEx är utvecklad så att även mycket små belopp ska kunna genomföras utan höga kostnader för handlaren.

- Vi är mycket glada att PayEx valt vår teknik för sitt innovativa mobila betalsystem. Nu kan köpare och handlare med start på Gotland ytterligare minska sitt kontantberoende. Samtidigt som säkerheten för betalningar höjs, möjliggör vår teknik också att småköp kan genomföras snabbt och enkelt via mobilen, säger Stefan Hultberg, vd för Accumulate.

Så här går det till

  • Beställer en kopp kaffe
  • Köparen startar sitt PayEx betalprogram i sin mobil
  • Handlaren slår in beloppet på betalterminalen, köparen sveper mobilen över betalningsterminalen
  • Transaktionen visas i kundens mobiltelefon och kunden godkänner genom att trycka OK eller för högre belopp ange sin personliga kod

Information om transaktioner samt saldo kan via ett enkelt menyval nås av köparen i mobilen. Vid kreditering, helt eller del av köp, gör handlaren det direkt på betalterminalen och beloppet återförs genast till köparens konto som nu kan använda de återförda pengarna till nya inköp.

Accumulates patentsökta teknik gör att säkerheten med denna typ av betalning är mycket hög, till och med högre än med betalning med betalkort/kreditkort. Med dessa kort räcker det med att ha kortet och veta dess pinkod. Med Accumulates teknik kan man lägga på fler lager av säkerhet om t ex beloppen för inköpet ökar eller att man (handlaren och/eller köparen) önskar ökad säkerhet. För att kunna genomföra ett köp med mobilen måste den vara påslagen, programmet i mobilen startat med godkänd pinkod. Varje köp accepteras via mobilen, med eller utan pinkod beroende på beloppsstorlek.

Med Accumulates patenterade mobila betalningslösning uppnås en mycket hög säkerhetsnivå med bibehållen enkelhet för kunden. Jämfört med dagens betalningssätt som till exempel kort, är denna lösning heltäckande och hanterar de flesta betalningssituationer som online-betalningar, person-till-person betalningar och POS-betalningar.

Pressmeddelande från: Accumulate AB