Artikeln publicerad: 090707
Viktigt att välja rätt mobila bredband



PTS årliga rapport Svensk Telemarknad visar på två starka trender, bredbandskunderna har behov av hög kapacitet och hög mobilitet. Men trenderna kan vara svåra att kombinera. Nästan alla mobila bredbandsabonnemang har trafikbegränsningar och för den som väljer fel kan det innebära att hastigheten sänks till ett minimum efter en viss tids surfning.

En genomgång av 50 mobila bredbandsabonnemang visar att nästan alla har begränsningar i hur mycket man får surfa innan hastigheten sänks till ett minimum. I en del fall sänks hastigheten till mindre än en procent av den ursprungliga. Det innebär att den som väljer ett abonnemang med för lågt trafiktak måste stå ut med en extremt slö uppkoppling när begränsningen är nådd.

-Man kan jämföra det med en bil som ska åka från Stockholm till Uppsala. När man kommer till Arlanda så sänks hastigheten från 100 km/h till under 1 km/h och man får åka i snigelfart sista biten, säger Victor Dahlborg, marknadschef på Pricerunner.

Jämförelsetjänst för mobilt bredband
För att guida konsumenter lanserar nu Pricerunner en tjänst där användaren kan sortera abonnemangen efter olika "surf-profiler". Genom att utgå från sitt eget surfande så minskar risken att man väljer ett abonnemang som riskerar att slå i taket. Och för den del risken att välja ett abonnemang som man får betala för mycket för.

- Främst är det internetanvändare som laddar ner eller strömmar mycket ljud och video som ska vara uppmärksamma på trafikbegränsningarna men även vanligt surfande kan snabbt komma upp i stora volymer, säger Victor Dahlborg.

Abonnemang för storsurfaren
Lämpliga abonnemang för den som surfar riktigt mycket är Telenor Fast Pris eller Bredbandsbolaget Fast Pris som båda erbjuder fri surf. Tre Max och Pro är också bra alternativ med ett tak på 20GB. De flesta operatörer har abonnemang som begränsas vi 5GB, vilket är tillräckligt för de flesta. Det är främst om man konsumerar mycket ljud och bild som trafikmängden snabbt ökar. En nedladdad mp3-låt är ungefär fyra MB, en timmes SVT Play 360MB och en nyhetssajts* förstasida är ungefär 2-3MB.

Guide till mobila bredbandsabonnemang
Här har vi publicerat de bästa tipsen för den som ska skaffa mobilt bredbandsabonnemang.

Pressmeddelande från: Pricerunner