Artikeln publicerad: 090702
Jula tar bort glödlamporna ur sortimentet



Enligt EU-direktiv som införs 1 september 2009 förbjuds tillverkning och import av matta glödlampor, som ett första steg i att helt få bort glödlamporna från den Europeiska marknaden fram till år 2012. Jula har dock beslutat att plocka borta den traditionella glödlampan redan nu. Detta gör att Jula blir bland de första i Sverige och Norge att fasa ut glödlampan helt ur sitt sortiment.

Fredrik Bohman är Produktchef för el- och belysningssortimentet på Jula:
- Vi tog tidigt ett beslut om att ta bort alla typer av glödlampor både kron-, klot och den vanliga glödlampan. Istället har vi har tagit fram nya sortiment av lågenergi-, halogen- och LED-lampor, så våra kunder kommer lätt att kunna välja mellan olika miljö- och energivänliga alternativ.

Inköpen av glödlampor är redan stoppade och från och med 1:a augusti kommer varuhusen inte att fyllas på med glödlampor och de lampor som finns i varuhusen kommer successivt att säljas slut.

EU: s beslut att fasa ut alla glödlampor grundar sig i ett större energisparpaket som har till uppgift att sänka koldioxidutsläppen och reducera energimängden i stort. Glödlampor är stora energislukare. Endast 5 % av energin de använder går åt till att producera ljus, medan 95 % av energin blir värme. En halogenlampa sparar upp till 30 % energi, en lågenergilampa upp till 80 % och en LED-lampa upp till 90 %. De nya typerna av ljuskällor har också avsevärt längre livslängd än glödlampan, vilket kommer att synas i plånboken.

Planen för att fasa ut glödlampan sträcker sig fram till 2012 och när det gäller vissa speciallampor ända fram till 2016. Undantagna från förbudet är t.ex. ugnslampor och päronlampor på grund av att det idag inte finns några ersättningsprodukter.

- Att vi väljer att ta bort alla glödlampor redan nu, även om reglerna inte kräver det är ett ansvarstagande gentemot våra kunder och för miljön, framhåller Johan Åberg, VD.

Beslutet att ta bort glödlamporna gäller både Julas svenska och norska varuhus.

Pressmeddelande från: Jula Postorder AB