Artikeln publicerad: 090701
En av världens första anläggningar för flytande biogas byggs i Lidköping

Göteborg Energi och Lidköpings kommun bygger en av de första kondenseringsanläggningarna i världen för flytande biogas i Lidköping. Samtidigt tecknar parterna avtal med Swedish Biogas International om att uppföra en ny anläggning för biogasproduktion. Den gemensamma satsningen blir ett tekniksprång för biogas och parterna investerar 140 miljoner kronor.
Kondenseringsanläggningen kommer att stå färdig under 2010 och ska då leverera 60 gigawatt-timmar flytande biogas, framförallt till transportsektorn.

Produktionen motsvarar biogas till 5 000 bilar som kör 1 500 mil per år och reducerar utsläppen av koldioxid med 16 000 ton per år.

Biogasen produceras i Swedish Biogas Internationals regi och råvaran består av bi-produkter från livsmedelsproduktion. I Göteborg Energis och Lidköpings kommuns regi kondenseras biogasen sedan till flytande form. Flytande biogas möjliggör effektivare transporter och tankning, billigare lagring och öppnar för nya användningsområden inom exempelvis tunga transporter på väg.

Biogas mera miljövänligt

I USA, England och Asien finns redan lastbilar som körs på flytande naturgas, men som lika gärna kan köras på mera miljövänlig flytande biogas.

– Anläggningen i Lidköping innebär att vi nu kan erbjuda även den tunga transportsektorn världens miljövänligaste bränsle, säger Anders Hedenstedt, vd på Göteborg Energi.

– För Lidköpings kommun är detta samarbete med två mycket kompetenta aktörer inom biogasområdet ytterligare ett stort steg i vårt klimatarbete, säger kommundirektör Kenth Lindström. Genom detta bidrar vi ytterligare till att minska utsläppen av växthusgaser.

Peter Undén är vd på Swedish Biogas International:
– Vi är stolta över att vara produktionspartner åt Göteborg Energi och Lidköpings kommun i ett sådant här prestigeprojekt. Detta är ett viktigt steg i arbetet med att försörja Västsverige med lokalt producerad biogas.

Pressmeddelande från: Göteborg Energi