Artikeln publicerad: 090629
Billigare och snabbare att surfa ombord på SJs tåg



SJ sänker priserna för Internet ombord. På X 2000 och Dubbeldäckartågen är det gratis att surfa i första klass. I andra klass sänks priset ytterligare i sommar.

Det nya sänkta priset är 39 kronor för 30 minuters uppkoppling och 99 kronor för hela resan. Det innebär att priset sänks med 10 kronor i båda alternativen. Eftersom SJ använder wlan-anslutning kan resenären ta med sig en bärbar dator eller en telefon med wlan och därmed surfa utan 3G-modem.

Priset sänks ytterligare under sommarperioden den 29 juni- 9 augusti. Priset sänks då till 19 kronor per halvtimme eller 49 kronor för hela resan. Avgiften kan betalas via sms för 5 kronor.

SJ uppgraderade nyligen Internetuppkopplingen via 3G-modem på X2000- och X40 (Dubbeldäckar)-tåg. Tack vare en parallell uppkoppling till flera operatörer garanteras resenären bästa tillgängliga täckning och prestanda. Överföringen mellan vagnarna har också förbättrats genom kabel istället för en tidigare trådlös variant.

- Nu utnyttjar vi flera uppgraderade 3G-nät samtidigt. Därmed är vår tidigare satellituppkoppling numera överflödig, säger Johan von Porat, ansvarig för SJs Internet Ombord.

Systemet säkerställer att extra populära sajter, exempelvis de stora nyhetssajterna, går snabbare att ladda jämfört med om man använder ett eget 3G-modem till sin dator.

- Hur hög surfhastigheten blir beror på var i landet tåget befinner sig, men kombinationen av två mobilnät gör att vi har ytterst få platser utan täckning och tillsammans med operatörerna arbetar vi med ständig uppdatering och förbättring, säger Johan von Porat.

På sträckan Stockholm-Örebro har SJ uppnått en surfhastighet på nära två Mbit/sekund. Användning av ett av separat 3G-modem gav hastigheter på mellan 1och 1,2 Mbit/s. Att skicka egen data via Internet Ombord når cirka 0,4 Mbit/s, jämför med 0,3 Mbit/s med eget 3G-modem.

SJs nya Internetpriser ombord
30 minuter: 39 kronor
Hela resan: 99 kronor

Sommarkampanj 29 juni - 9 augusti
30 minuter: 19 kronor
Hela resan: 49 kr

Pressmeddelande från: SJ AB