Artikeln publicerad: 090626
Skyddsjakt på 243 björnar i sju län



Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på 243 björnar i år. Det är 10 björnar mer än i fjol. Det finns totalt cirka 3200 björnar i landet.

Vi har följt länsstyrelsernas förslag på tilldelning och områden. Det innebär en oförändrad tilldelning i fyra län och en ökning i tre län jämfört med i fjol.

Om tilldelningen

Totalt får 243 björnar fällas. Förutom länsstyrelsernas förslag på tilldelning och områden har all annan känd dödlighet sedan fjolårets beslut vägts in. Den uppgick till 40 björnar. Av dessa har 18 björnar fällts efter beslut om skyddsjakt, 10 har dödats i trafiken och 2 har rapporterats illegalt skjutna.

De senaste årens spillningsinventeringar har gett säkrare siffror om antalet björnar. Naturvårdsverket bedömer att årets skyddsjakt inte hotar björnstammen, även om årets beslut sannolikt minskar tillväxten. Det finns cirka 3200 björnar i landet och riksdagens miniminivå är cirka 1000 björnar.

Tilldelningen: Värmlands län 2 björnar, Dalarnas län 35, Gävleborgs län 35 (+5), Västernorrlands län 22 (+4), Jämtlands län 70, Västerbottens län 24, samt Norrbottens län 55 (+1) björnar.

Björnjakten startar 21 augusti och avslutas när kvoten för länet eller delar av länet är fylld. Sista slutdatum är 15 oktober i alla län utom i Norrbottens län. Där är slutdatum 15 oktober nedanför odlingsgränsen, medan slutdatum är 30 september ovanför odlingsgränsen. Det beror på att björnarna går i ide tidigare i de områdena.

Pressmeddelande från: Naturvårdsverket