Artikeln publicerad: 090626
FMV anskaffar nya pansarterrängbilar till försvaret



FMV har idag beslutat att tilldela finska Patria uppdraget att leverera pansarterrängbilar av typen AMV (Armoured Modular Vehicle) till det svenska försvaret.

Ordern omfattar 113 fordon samt systemmateriel. Värdet på ordern är cirka 240 miljoner Euro. Fordonen ska levereras i tidsperioden 2011-2013. Det beslut FMV har fattat idag är villkorat att regeringen fattar beslut innan avtalet kan träda ikraft.

FMV genomförde under 2008 på uppdrag av Försvarsmakten en marknadsanalys för att undersöka om befintliga fordon på marknaden kunde lösa Försvarsmaktens behov av moderna pansrade hjulfordon. Denna undersökning låg till grund för beslutet att genomföra en upphandling i konkurrens. Efter genomförd anbudsinfordran har FMV under våren 2009 genomfört utvärderingar, prov och förhandlingar vilket har lett fram till dagens beslut.

- Från projektets sida är vi mycket nöjda med de underlag som anbudsgivarna har presenterat under processen. Efter den samlade värderingen av provresultat, prestanda, ekonomi mm som vi gjort är vi övertygade om att vi har fått fram det bästa alternativet utifrån de krav Försvarsmakten har ställt, säger Peter Elmlund, FMVs projektledare för upphandlingen.

Patria AMV har varit i serieproduktion sedan 2004. Till dags datum har c:a 1200 fordon beställts av andra kunder. AMV används operativt i bland annat Finland, Polen, Slovenien och Kroatien, till exempel vid insatser i Afghanistan.

AMV är ett modernt bepansrat åttahjuligt fordon med hög skyddsnivå, rörlighet och tillgänglighet. Max stridsvikt är 27ton med en lastkapacitet på upp till 11ton. Fordonet har stor inre volym avsedd för förare, skytt, vagnschef och upp till nio skyttesoldater.

Fordonet är modulärt uppbyggt där olika varianter/roller kan skapas utifrån ett antal olika basplattformar och moduler för skydd, vapensystem och rollspecifik utrustning medför en hög grad av flexibilitet.

Pressmeddelande från: FMV