Artikeln publicerad: 090626
Vernissage i Österplana kyrka



På onsdag hålls vernissage på utställningen Gestaltning - Människan i kyrkorummet - från vaggan till graven. Det är kyrkvärden Marie Torvad, tillika bildlärare i Göteborg, som har tagit initiativet till utställningen och tillfrågat utställare om att medverka. Utställningen kommer att pågå under hela juli månad, till glädje för många som ser fram emot att Österplana kyrka hålls öppen. Bland utställarna märks bl a Sten Limmergård, Martin och Helena Hansson samt Fredrik och Helena Lundberg. Konsten och hantverket omfattar flera olika tekniker, tex stenkonst, smide, glasteknik, förgyllning och akvarell.

På vernissagedagen inleder Marie Torvad med att presentera utställningen. Kh Falkenberg håller en andakt. Därefter kåserar radiomannen Claes Astin på utställningens tema, ackompanjerad av Margareta Johansson på orgel. Claes Astin delar med sig av tankar kring livsvandringen från dopet till graven.

Alla har vi en koppling till kyrkan

Alla har en relation till kyrkan, antingen positiv eller negativ. Den kan vara fylld av väl förankrad tro som stärker och får sin näring i kyrkan. Men också av tvivel och förnekelse "det där med kyrkan är inte min grej". För många är det en fråga om TRO. Andra säger sig grunda sin uppfattning på VETANDE. Men hur man än ser på saken är många av livets milstolpar knutna till kyrkan. Britt G Hallqvist har skrivit en dikt på temat "Frågor till en västgötapräst". Den finns med i programmet i Österplana kyrka tillsammans med några andra diktstrofer och kanske en och annan sjungen vers.

Det kommer också att framföras musik under kvällen, då besökarna har möjlighet att gå runt och titta på utställningen. Det är Sam Bäckström på cello och Maria Lugn på piano som bjuder på klassisk musik. Sam Bäckström spelar till vardags i Värmlands simfonietta. Konstnären Martin Hansson kommer under kvällen att överlämna ett processionskors med Jerusalemkorset som motiv, som gåva till församlingen.

Under kvällen berättas även om det konststipendium som nyligen instiftats av församlingen för årlig utdelning under Vårrundan.

Pressmeddelande från: Kinnekulle Församling