Artikeln publicerad: 090624
Bygg ut E20 till motorväg i närtid och höj planeringsberedskapen

Representanter för E20-projektet träffade Vägverkets generaldirektör.
Torsdagen den 18 juni uppvaktade representanter för E20-projektet Vägverkets generaldirektör Lena Erixon angående utbyggnad av E20.

Behovet att bygga ut E 20 genom Västra Götaland är väl känt. E20 är ett av vägverket prioriterat nationellt stråk för godstransporter och har bl. a stor betydelse för industrins transporter i och mellan Stockholm- Mälardalen, Bergslagen och Västra Götaland- Göteborg. E 20 är en viktig led för transporter till och från Göteborgs Hamn samt även vidare österut från Stockholm till Finland/Baltikum/Ryssland. Godstransportdelegationens utredning liksom vägverkets utredning om strategiska godsstråk pekar ut E20 som ett nationellt strategiskt godsstråk.

I E20-stråket ligger idag närmare 70% av fordonsindustrin med underleverantörer i Sverige. Tunga varsel har drabbat fordonsindustrin och det är mot den bakgrunden viktigt att säkerställa E 20: s roll som pulsåder för industrins logistiksystem. Både Handelskammaren i Mälardalen och Västsvenska Industri- och Handelskammaren prioriterar E20 som det enskilt viktigaste vägstråket för utbyggnad till fyrfältsväg.

I pågående nationell planering diskuteras etapperna Genom Alingsås, Alingsås- Vårgårda och trafikplats Jung som aktuella för medfinansiering och såväl berörda kommuner som Västra Götalandsregionen står bakom ett gemensamt förslag i denna del. Vad som måste ske är en tidig start av dessa objekt och en tidigareläggning av planering/projektering.

- Utbyggnaden av Europavägen genom Västra Götalandsregionen är synnerligen angelägen och vi har stöd i den uppfattningen från Mälardalsregionen, säger Jan-Erik Wallin, ordförande i E20 projektet och kommunalråd i Vara kommun. E20 är ett av Vägverket prioriterat godsstråk och vi har förhoppningen att en utbyggnad prioriteras.

E 20-projektet är en intresseorganisation som består av kommuner och regioner i samverkan vid E20 mellan Göteborg och Stockholm.

Vid uppvaktningen av Vägverkets generaldirektör Lena Erixon deltog förutom Jan-Erik Wallin även Jonas Karlsson, kommunalråd i Örebro samt Bengt-Åke Bengtsson, tjänsteman inom E20-projektet.

Pressmeddelande från: Skövde Kommun