Artikeln publicerad: 090624
Testa medeltida mat i sommar



Medeltidens Värld i Götene är en ny temapark där man har skapat en hel värld kring de hus och den rekvisita som togs fram för Arnfilmerna. Där spelar även maten en viktig roll.
- Många tror att det mest åts gröt på medeltiden, men folk åt nog bättre då än vad vi gör idag, säger Renée Svärdsjö, restaurangansvarig på Medeltidens Värld. För de fattiga blev det mycket soppor och grytor på rotsaker och fisk. Hos de rika tillagades rena konstverk för både öga och gom. Kryddor som kardemumma, kryddnejlika och saffran användes flitigt, likaså örter.

Renée Svärdsjö har ett brinnande intresse för närproducerade råvaror, medeltida mat och vackra arrangemang.
- Här tolkar vi svensk mat så som den såg ut i välbärgade hem på medeltiden. Det innebär bland annat att vi varken serverar potatis eller tomat eftersom det inte fanns här då. Däremot använder vi massor av rotsaker och spännande örter som isop, libbsticka och mynta. Så mycket som möjligt kommer från lokala producenter, från vildsvin och lax till grönsaker och öl. Harsyran, ramslöken och de ätbara blommorna plockar vi själva.

Snabbmat på medeltidsvis

På Medeltidens Värld serverar Renée Svärdsjö både "snabb" och "långsam" mat. I Café Sigrid kan besökaren köpa en slags flatbrödsrulle med en lokalt producerad kvalitetskorv till, som man själv får grilla på eldstaden intill. På restaurang Kniven & Skeden erbjuds vildsvinsgrillspett, ramslökssoppa med pirog eller rökt Vänernlax med askondagstårta till. Allt äts förstås utan gaffel, för det fanns inte på medeltiden.

Pressmeddelande från: Medeltidens Värld