Artikeln publicerad: 090624
Träffa smeden som ännu inte använt brudklänningen hon smidde för 17 år sedan



Therese Johansson i Husaby är Nordens enda kvinnliga mästersmed. Titeln fick hon tack vare långt och hårt arbete och sitt gesällprov; en vacker brudklänning med tillhörande blombukett, allt smitt helt i järn.

- Jag sade mest på skoj att jag skulle smida en brudklänning, så att någon skulle fria till mig. Men det har gubben fortfarande inte gjort, skrattar Therese. Nu har det gått 17 år, vi är fortfarande tillsammans och det blir kanske dottern som får låna klänningen en vacker dag.

Therese och hennes man Niclas Engdahl driver idag en gemensam smedja i Husaby. Här hänger också den vackra brudklänningen. Till vardags arbetar Therese och Niclas med att formge och smida allt från smycken till gångjärn och staket.

Samma slägga till örhängen som staket

Jag fascineras fortfarande över metallens formbarhet. Det är bara min fantasi som sätter gränser, säger Therese.

I smedjan är det hett och bullrigt. Många besökare blir nästan chockade när Therese tar fram samma slägga som hon använder till ett järnstaket även när hon arbetar med de minsta föremålen, som örhängen eller en sirlig brudkrona.

Smideshelg på Medeltidens Värld

På fritiden är både Therese och Niclas engagerade i smedjan på Medeltidens Värld i Götene, en temapark som är uppbyggd kring berättelsen om tempelriddaren Arn Magnusson. De har varit med och byggt upp smedjan och tillverkat alla verktyg enligt historiska förebilder. Under torsdag till söndag 25-28 juni håller de i en temahelg i parken där besökarna kan se dem smida på medeltidsvis.

- Jag kommer att arbeta med att göra detaljer till husen från Arnfilmerna, som finns här i parken. Jag har redan gjort alla gångjärn och handtag, nu är det dags för utsmyckningen och andra detaljer.

Therese och Niclas arbetar även i smedjan under Arnfestivalen i augusti, då parken förutom medeltidsaktiviteter också fylls med artister som Caroline af Ugglas, Ulf Lundell och Tomas Ledin.

Pressmeddelande från: Medeltidens Värld