Artikeln publicerad: 090617
Undvik lågtryck under semestern

Snart är det dags att fylla bilen med semesterpackning och passagerare. Glöm inte att kolla lufttrycket i bildäcket innan du ger dig av. Lågt lufttryck är den absolut vanligaste orsaken till punkteringar. Drygt var tredje bil kör med ett farligt lågt lufttryck.

Vid lågt lufttryck uppstår värme i däcket vid körning. Värmen bildas av att belastningen på däcksidorna inte kan bäras av däckets inre tryck. Det uppstår då en ökad värmeuppbyggnad inne i däcket.

- Ett vanligt missförstånd är att det krävs en spik eller en rejäl motkörning för att skapa punktering på däcket. Men i de allra flesta fall är lågt lufttryck den bakomliggande orsaken till punkteringar - särskilt i semestertider, säger Bernt Wahlberg, produktexpert på Michelin i de nordiska länderna.

Ett vanligt scenario: i samband med byte till sommardäcket (april) kontrolleras lufttrycket. Däckets tryck anpassas för normal last. Bilen körs sedan under ett par månader kortare sträckor i stadstrafik. När det sedan blir dags för semester ska hela familjen och mycket bagage med. Att justera däcktrycket för en högre belastning hinns inte med och däcktrycket kan under två månaders användning ha försämrats. Sedan bär det av långa sträckor på vägar med hög hastighet. Kombinationen av hög hastighet, hög utetemperatur, långa körpass och tung belastning skapar mycket värme i däcket och en punktering kan uppstå.

- Gör det till en vana att kolla lufttrycket en gång i månaden! Information om korrekt lufttryck för bilen hittar du ofta på tanklockets insida, på förarsidans sidostolpe, eller i instruktionsboken, säger Bernt Wahlberg.

I första hand är korrekt lufttryck en säkerhetsfråga. Bilens köregenskaper förändras kraftigt vid lågt lufttryck och att få punktering på exempelvis en motorväg är direkt farligt. Lågt lufttryck sliter ut däcket i förtid. En tumregel är att 20 procent för lågt lufttryck förkortar däckets livslängd med 25 procent. En tredje aspekt på lågt lufttryck är att bränsleförbrukningen ökar. Ökad bränsleförbrukning innebär dyrare semesterresa, men också mer koldioxidutsläpp.

Däcktrycket ska mätas på "kalla däck". Däcken blir "varma" när de körts ett par kilometer. Trycket i varma däck är högre än kalla. Därför måste man kompensera för detta genom att addera 0.3 bar till det rekommenderade trycket. Därav det vanligt förekommande rådet att fylla på lite extra luft över det rekommenderade trycket.

Michelin gjorde augusti 2008 en däcktrycksundersökning runt om i Sverige. Drygt var tredje bilist (37%) som kontrollerades körde med ett farligt lågt lufttryck (1). I Sverige finns cirka 4 200 000 registrerade bilar, vilket omräknat innebär att ca 1 400 000 bilar kör med ett farligt lågt däcktryck.

(1). Michelin definierar 0,5 bar under det rekommenderade lufttrycket som "farligt" eftersom det påverkar bilens köregenskaper väsentligt. Michelins däcktrycksundersökning genomfördes i Stockholm, Örebro och Göteborg i augusti 2008. Totalt kontrollerades 408 bilar varav 151 hade ett "farligt lågt tryck" på minst ett av däcken.

Pressmeddelande från: Michelin Nordic AB