Artikeln publicerad: 090616
Trestjärniga skolrestauranger utses

Nyligen avslöjade Sveriges Radios Ekot att sju av tio kommuner inte ställer krav på kött som köps in som skolmat. Nystartade projektet Bättre Skolmat samlar skolor över hela landet som valt att satsa på närproducerad, trygg och bra mat för eleverna. De bästa skolorna får toppbetyget tre stjärnor.

- Sveriges elever vill ha bra mat och det borde vara en självklarhet. Man blir förvånad och arg när det kommer fram att köttfärs steks i Brasilien och sedan transporteras ända hit för att hamna på barnens lunchtallrikar, säger Annika Unt Widell, projektledare.

Svenska kommuner köper livsmedel för många miljarder varje år. Men fortfarande är det få som ökat andelen närproducerad mat. Kommuner anger ofta lagen om offentlig upphandling som hinder. Men vill kommunerna köpa in svenskt eller lokalproducerat är det fullt möjligt.

Enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson finns inga faktiska hinder i upphandlingslagen för att kunna tillgodose opinionen för säkrare matkvalitet.

- Visst finns det kommuner som visat framfötterna, Borlänge kommun till exempel har ökat andelen närproducerat och därmed fått minskade transporter. Skolmatskvalitet väntas bli en viktig valfråga kommunalt under 2010 vilket förhoppningsvis driver på den positiva utvecklingen i fler kommuner, säger Annika Unt Widell, projektledare.

Projektet Bättre skolmat syftar till att samla goda exempel på skolor med skolmat av bästa kvalitet. De främsta exemplen kommer att utses av en expertgrupp och presenteras på en ny hemsida i höst. Projektet drivs av Lantbrukarnas Riksförbund under 2009 och delfinansieras av Jordbruksverkets program "stöd till insatser på livsmedelsområdet".

Tips om goda exempel från skolor, föräldrar, politiker och allmänhet kan lämnas på adressen info@battreskolmat.nu

Pressmeddelande från: Lantbrukarnas Riksförbund