Artikeln publicerad: 090613
Strategier för hur vaccin mot influensan ska användas

I och med att WHO deklarerat situationen med den nya influensan för en pandemi träder Sveriges vaccinavtal i kraft. Vårt avtal är utformat så att hela befolkningen kan vaccineras. Strategier bland annat för hur vaccinet ska distribueras och vilka grupper som ska få vaccin först håller nu på att utarbetas internationellt och nationellt.

Sveriges avtal om ett pandemiskt vaccin som slöts av SoS och SLL på regeringens uppdrag för ett par år sedan har nu börjat fungera. Detaljerna kring genomförandet diskuteras nu med leverantören och vi kommer snart att veta mer om exakt när vaccinet kommer att levereras och hur mycket om kommer i varje leverans.

– Kunskaperna om den nya influensan A(H1N1) ökar hela tiden. Det blir allt tydligare vilka som lättast smittas av den nya influensan, vilka som blir mest sjuka och hur den sprids. Det gör att vi kan börja ta fram strategier för hur vi ska använda vaccinet på bästa sätt när det väl kommer, säger Anders Tegnell som är chef för smittskyddsenheten vid Socialstyrelsen.

Det kommer att dröja några månader innan vaccinet börjar levereras och under denna tid utarbetas strategier för att få det bästa skyddet för utsatta individer och för befolkningen. Strategierna handlar om hur vaccinet kommer att distribueras, vilka grupper som ska erbjudas vaccin först, hur många doser som ska ges till exempel. Avtalet ger Sverige tillräckligt med vaccin för att alla ska kunna erbjudas vaccinering men allt kommer inte på en gång utan det levereras under flera månader.

Arbetet med att ta fram strategier sker i nära samarbete med de andra länderna inom EU för att man ska kunna utgå från bästa möjliga kunskap när man formulerar de nationellt anpassade strategierna. Med strategierna som bas kan de svenska myndigheterna, smittskydden i landstingen och hälso- och sjukvården ta fram de handlingsplaner vi behöver i Sverige.

– Arbetet har precis börjat och vi kan ännu inte säga vilka grupper som kommer att få vaccin först, men vi räknar med att inom 4-5 månader efter första leveransen kommer alla i Sverige som vill det, ha fått vaccin säger Anders Tegnell.

Pressmeddelande från: Socialstyrelsen