Artikeln publicerad: 090612
Kontantstoppet hävt på bussarna i Trollhättan

Genom en dom i Länsrätten har Arbetsmiljöverkets beslut om kontantstopp på bussar med utgångspunkt i Trollhättan hävts. Beslutet om långvarigt kontantstopp orsakade mer skada än nytta och nu kan kontanthanteringen avvecklas under kontrollerade former.

-Vi är nöjda med domen. Arbetsmiljöverkets beslut har skapat en del irritation mellan resenärer och förare. Nu har vi chansen att avveckla kontanthanteringen under ordnade former som gynnar både våra resenärer och förare, säger Michael Stjernberg, affärsområdeschef i Fyrbodal. Vissa resenärer som ville betala kontant reagerade negativt och det uppstod, tvärtemot Arbetsmiljöverkets intentioner, fler hotsituationer för förarna på grund av irriterade resenärer som inte kunde betala för sin resa. Nu ska Västtrafik avveckla kontanthanteringen planenligt för att följa Arbetsmiljöverkets tidigare beslut om att all kontanthantering ska försvinna ombord på Västtrafiks samtliga bussar senast den 1 december i år. -Vi har en rad åtgärder att sätta in för att göra det lättare för resenären att betala sin resa utan kontanter. Det handlar bland annat om fler återförsäljare, att ladda Västtrafikkortet via internet och betalkort ombord på bussarna, säger Michael Stjernberg.

Därför pågår flera test av olika lösningar runtom i länet, exempelvis kortterminaler för bankkort. Att ladda Västtrafikkortet på internet gör att resenärer som bor långt från närmaste återförsäljare smidigt kan få sina kort laddade. Det var i vintras som två förare blev rånade i Trollhättan. Kort därefter beslutade Arbetsmiljöverket om kontanthanteringsstopp i trafiken i Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet, något som även omfattade linjer som går i andra kommuner.

Pressmeddelande från: Västtrafik