Artikeln publicerad: 090611
Posten köper nya brevbärarbilar



Många av Postens 15 000 brevbärare får de närmaste åren en ny modern arbetsmiljö. Posten har tecknat ett ramavtal med den italienska biltillverkaren Fiat om leveranser av nya brevbärarbilar under tre år. Efter en bred upphandling där ergonomi och miljöaspekter var de främsta urvalskriterierna föll valet på modellen Fiorino, en nyutvecklad småbil avsedd för lätta transporter. Under avtalsperioden kan det komma att handla om närmare 3 000 bilar, de första fasas in under hösten.

Bilen är den huvudsakliga arbetsplatsen för flera tusen av Postens brevbärare som varje vardag ser till att flera miljoner försändelser levereras över natt till alla Sveriges hushåll och företag. En brevbärartur kan omfatta stopp vid 800 postlådor. Därför är ergonomin en avgörande faktor vid valet av arbetsredskap. Bilarna måste vara högerstyrda, ha automatväxel och ha en viss lastkapacitet. En mycket viktig aspekt är att sidorutan inte får sitta för högt upp.

- Våra brevbärarbilar utgör ryggraden i den svenska postservicen. Med valet av en modern småbil från Fiat har vi lyckats kombinera den ergonomiskt klart bästa lösningen med mer än en halvering av CO2-utsläppen, säger Andreas Falkenmark, VD för Posten Meddelande.

De första nya brevbärarbilarna börjar fasas in i höst i takt med att gamla bilar byts ut, vilket sker efter att de har gjort tjänst i fem år eller 15 000 mil. I dagsläget är cirka 5 500 brevbärarbilar i bruk. Ambitionen är dock ständigt att minska antalet bilar genom effektivare planering. Miljöaspekterna är en starkt pådrivande faktor vid val av fordon.

- Posten har en leveranskvalitet i världsklass. Över 95 procent av alla övernattbefordrade brev delas ut i rätt tid till rätt adress. Nästan 100 procent når rätt adressat inom 2-3 dagar. En viktig komponent för att uppnå denna kvalitet i världsklass är att våra brevbärare har ett ändamålsenligt arbetsfordon med hög driftsäkerhet och god arbetsmiljö, säger Andreas Falkenmark, VD för Posten Meddelande.

Fiat Fiorino drivs av en nyutvecklad dieselmotor på 1,3 liter. Enligt EU-körcykeln släpper den ut 116 gram CO2/km (den svenska miljöbilsgränsen ligger på 120 gram CO2/km). Det finns i dagsläget inga realistiska alternativa drivkällor när det gäller brevbärarbilar för användning utanför tätorter. En dieselmotor kombinerar goda miljöprestanda med robust teknik och enastående räckvidd. Vid utdelning i tätorter används även cyklar, elcyklar och andra typer av elfordon.

Pressmeddelande från: Posten