Artikeln publicerad: 090610
Chilirec: nytt svenskt program för att spela in musik på datorn

Med det nya programmet Chilirec kan svenskar helt lagligt spela in musik från alla sina favoritradiostationer. Musikfilerna sparas i mp3-format och därför kan användaren själv bestämma om man vill lyssna på sin musik i datorn, mobilen, i mp3-spelaren eller om man vill bränna en skiva. I förlängningen kan man skapa sitt eget privata musikbibliotek för att botanisera, lyssna på topplistemusik eller upptäcka nya okända artister.

-Chilirec är en helt ny sorts personlig inspelningsapparat som kan liknas vid en modern kassettbandspelare. Varje användare knappar in sin musiksmak och sina favoritradiokanaler. Sedan spelas musiken in och sparas på den egna datorn. Det är inte konstigare än att spela in ett kassettband, men det är mycket enklare och roligare, säger Carina Dreifeldt, VD och grundare av Chilirec.

Alla musikfilerna sparas i mp3-format och därför kan användaren själv bestämma om hon vill lyssna på sin musik i datorn, mobilen, i mp3-spelaren eller om man vill bränna en skiva. Det går att lyssna även när man inte är uppkopplad till nätet.

Chilirec testade redan förra året en annan variant av produkten, där användaren lagrade sina inspelade låtar på Internet. Tekniken är unik i världen och utvecklad tillsammans med kompetenta jurister inom immatrialrätt. Produkten blev mycket populär hos testanvändarna men Chilirec bestämde sig ändå för att inte lansera produkten.

- Vi och skivbolagen kunde inte komma överens. De ansåg att det var Chilirec och inte användarna som spelade in musiken. När skivbolagen förstod att vi visste ganska mycket om upphovsrätt så avbröt de diskussionen med oss och stämplade helt enkelt tjänsten som olaglig. Istället för att inleda en dyr och krävande rättsprocess har vi utvecklat en hemmabandspelare som är odiskutabelt laglig och ger användarna en helt ny frihet vad gäller att upptäcka och konsumera musik.

Chilirec programvaran kan testas kostnadsfritt fram till 31 augusti. Därefter planeras två versioner, en freeware och en premiumlicens för uppskattningsvis 10kr/mån. Chilirec är utvecklad i Java. Linux och MAC versioner kommer i höst.

Det strider inte mot Ipred att spela in musik för eget bruk. Läs mer på Chilirecs hemsida: www.chilirec.com