Artikeln publicerad: 090609
Bildvisning på Falkängens dag



En bild säger mer än tusen ord - ett ordspråk som stämmer än i dag. Det sägs att vi människor uppfattar bilder 75 % starkare än ett skrivet ord. Kinnekulle Hembygdsföreningen visar upp delar av sitt bildarkiv på Falkängens dag på söndag. I Gallerian kommer bilder från Hällekis och dess omnejd att visas.
Skolkort, konfirmationskort, hus och människor kommer de besökare som gör en visit att få ta del av. Bilder som föreningen under årens lopp scannat av och dokumenteras för eftervärlden. Kinnekulle Hembygdsförenings syfte med bildarkivet är att samla dessa till ett och samma arkiv, så att de inte försvinner och att okända bilder kan identifieras. Ingen betraktare lämnas oberörd av nya eller gamla bilder, nostalgin och minnena gör sig påminda. I Hällekis har flera generationer vuxit upp och många har minnen från Cementa epoken. Människorna formades av bruksandan än kan man känna vittring av denna anda trots att "Bruket" inte finns kvar.

Bruksmuseet har som vanligt öppet sin utställning där besökare kan läsa och se bilder från epoken Cementa. Lägenhetsmuseet håller även öppet för besökare, här kan besökarna se och uppleva ett komplett arbetarhem. Bohaget är från den sista boende i Falkängen, allt från klädnypan till soffan.

Ständigt kommer lämnas det in bilder för avscanning till föreningen, många gånger så finns det bildskatter i varje hem kanske har de gått i arv och är okända. Föreningens uppmaning till dig som besöker bildvisningen, tag en titt på dina egna bilder nya som gamla kanske kan några frågetecken rätas ut och kanske vill besökaren att bilden scannas av och sparas till eftervärlden.

Söndagen den 14 juni 2009

Text: Lena Brodin - Bild: Kinnekulle Hembygdsförenings bildarkiv