Artikeln publicerad: 090605
Ett vildhästföl har fötts på Nordens Ark



Vildhästflocken på Nordens Ark har fått tillökning. Måndag den 25 maj föddes ett litet hingstföl av världens enda kvarvarande vildhäst, Przewalskis häst.

"Det har inte fötts några vildhästföl här sedan 1997 ochdet är naturligtvis extra roligt att det är det fölet som nu blivit mamma", säger Ewa Wikberg, djurvårdschef på Nordens Ark.

Genom åren har 8 vildhästföl fötts inom anläggningen. Av dem har tre flyttat till Kristiansand i Norge, tre till Skånesdjurpark och två har stannat på Nordens Ark.

Przewalskis häst är ett flockdjur och på Nordens Ark består flocken av 4 ston, 1 hingst och det nya fölet. "Att flocken utökats med ytterligare en individ påverkar naturligtvis dynamiken i gruppen, men allt verkar gå bra", säger Ewa Wikberg. Fölet kommer att gå tillsammans med flocken i två år innan stamboksföraren Waltraut Zimmermann från Prag zoo bestämmer till vilken park hingsten ska flytta.

Przewalskis häst klassas som en utrotningshotad art. I det vilda finns idag endast 48 individer och de är alla del i ett lyckat utplanteringsprojekt i Hustai nationalpark i Mongoliet. Nordens Ark deltar som en av 53 parker i Europa i arbetet med att rädda och bevara arten.Det främsta hotet mot arten är och har varit konkurrens från människan. I och med människans utbredning i området blev konkurrensen om vattenhål och betesmarker hård och en medveten jakt inleddes på bland annat Przewalskis vildhäst.

Fysiska fakta:

  • Przewalskis häst
  • Equus caballus przewalskii
  • Mankhöjd: 130 - 135 cm
  • Vikt: 300 kg
  • Svans: 90 cm
  • Ländg: 210 cm

Przewalskis häst är en kraftigt byggd häst. Svansen är korthårig, manen upprättstående och arten saknar pannlugg. Färgen är vanligen gulbrun med ljusare toner under magen. Längs ryggen går en mörk strimma, en så kallad ål. Knäna är randiga.

Arten skiljer sig från tamhästen genom att ha 66 kromosomer istället för 64.

Przewalskis häst levde i sydvästra Mongoliet mellan Sibirien och Kina i områden med milsvida stäpper och saltöknar omgivna av berg. Klimatet i området är mycket kargt och temperaturen varierar kraftigt mellan dag och natt. Något arten är väl anpassad att klara av.

Pressmeddelande från: Nordens Ark