Artikeln publicerad: 090605
Volkswagen Passat EcoFuel - miljöbästa bil 2009!



Volkswagens gasbil Passat TSI EcoFuel är den stora vinnaren i Gröna Bilisters årliga ranking av miljöbästa bilar. Två av fyra jurygrupper hade Passat som förstaval, vilket gjorde den till totalvinnare.
- Jätteroligt att se hur nyutveckling och ingenjörskonst kombineras med miljö, kommenterar Jakob Lagercrantz, ordförande i Gröna Bilister.

Nya gasdrivna Passat TSI EcoFuel hade svensk premiär i början av mars. Låg miljöpåverkan, lång räckvidd, bra prestanda och låga driftskostnader har gjort att intresset har varit mycket stort för bilen. Nu har den också fått sitt erkännande i Gröna Bilisters ranking.

De fyra jurygrupperna bestod av en barnfamiljsjury, en pensionärsjury, en miljöchefsjury och en motorjournalistjury. De hade att välja på ett trettiotal fordon som granskats av Gröna Bilister och som uppfyller högsta miljö- och säkerhetskrav. Bilarna testades mycket detaljerat utifrån de egna kriterierna. När deras enskilda betyg vägdes samman stod Passat TSI EcoFuel som överlägsen segrare.

Passat EcoFuel kombinerar miljöhänsyn med bra prestanda, lång räckvidd och goda utrymmen - något som snabbt gjort den till en favorit hos framförallt tjänstebilsförarna.

- Utmärkelsen visar att det inte behöver vara tråkigt att vara miljömedveten. Mer än 2 500 kunder har tecknat sig för Passat EcoFuel sedan vi introducerade den i våras och det är i sig ett gott betyg till bilen. När den nu utsetts till miljöbästa bil kan vi glädja oss åt ytterligare ett bevis på att den är det hetaste och mest miljöanpassade alternativet på bilmarknaden, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen i Sverige.

Gröna Bilister har genomfört miljöbästa granskningen sedan 1994. Utöver totalsegern kammade Passat EcoFuel hem delsegrar hos jurygrupperna Motorjournalister och Miljöchefer.

- De flesta företag har idag väl utarbetade miljöpolicyer och när det gäller bilinköp är det viktigt att kunna kombinera företagens behov med miljökraven. Här har miljöcheferna en specialkompetens och därför är det extra glädjande att de rankar Passat EcoFuel högst, säger Sten Forsberg.

Utmärkelsen för Miljöbästa Bil kommer att delas ut under STCC-loppet Göteborg City Race lördagen den 6 juni. Det är extra passande för Volkswagen som - tillsammans med E.ON och LRF - deltar i STCC med två biogasdrivna Scirocco.

Om Volkswagen Passat TSI Ecofuel

Passat 1,4 TSI EcoFuel är världens första direktinsprutade turbomotor för gasdrift. Bilen förbrukar inte mer än 6,4 Nm3 (4,5 kg) biogas (6,3 Nm3 eller 4,4 kg med DSG) per 100 kilometer vid blandad körning. Det leder till CO2-utsläpp på 123 g/km (119 g/km med DSG). Vid körning på biogas reduceras dessutom nettoutsläppen med cirka 85 procent till omkring 20 gram.

Med de 21 kilo gas som ryms i tre tankar under bilens golv plus 31 liter bensin kan Passat TSI EcoFuel klara en räckvidd på nästan 900 kilometer. Enbart på gas kan bilen köras cirka 480 kilometer.

Med Passat TSI EcoFuel börjar en ny era för gasdrivna bilar. Fram till nu har bilar drivna med gas - som är ett mycket miljövänligt bränsle - inte kunnat erbjuda särskilt bra prestanda. I och med den 110 kW/150 hk starka Passat TSI EcoFuel blir det, tack vare turboladdning och direktinsprutning, en ändring på detta. Redan vid 1500 varv/minut utvecklar motorn ett vridmoment på 220 Nm. Denna Passat accelererar från 0-100 km/h på 9,8 sekunder. Toppfarten är 213 km/h.

Passat TSI EcoFuel kostar 278 500 kronor (287 500 kronor som Variant). Tillägget för DSG-växellåda är 19 000 kronor. Det går också att - för 19 900 kronor - beställa till ett premiumpaket innehållande bi-xenon-strålkastare med kurvljusfunktion, regnsensor, automatisk avbländbar innerbackspegel, coming leaving home-funktion i strålkastarna, läderklädda sportstolar, parkeringssensorer fram och bak, stöldskyddslarm Plus och textilmattor fram och bak.

Den som kör Passat TSI EcoFuel som tjänstebil får en reduktion av förmånsvärdet med 40 procent eller 16 000 kronor per år. Det gör bilen till en ren sparbössa för tjänstebilsinnehavaren.

Pressmeddelande från: Volkswagen Svenska AB