Artikeln publicerad: 090605
Hästen - viktig för både kropp och själ



Hästen är ett djur som engagerar och berör. Över en halv miljon svenskar umgås med hästar varje vecka. Vissa rider eller kör, andra är i stallet tillsammans med sina barn. I filmen Hästen och människan får du en inblick i vad hästen och hästnäringen kan betyda för personer runt om i Sverige.

- Den stolthet och glädje som personerna i filmen visar när de beskriver möjligheten att överskrida gränser och kunna delta på sina villkor är fantastisk. Här råder det inga tvivel om att hästen är viktig för både kropp och själ, säger Stefan Johanson.

Stallet - en plantskola för framtidens kvinnliga ledare
För de flesta unga tjejer är stallet en viktig plats. Här fostras de tidigt in i att vara med och ta ansvar, dels för hästarna men även för verksamheten runt omkring dem. Stallmiljön är även betydelsefull för identitetsskapande. Här utbildas även framtidens ledare.

Karin Mattson, ordförande för Riksidrottsförbundet, ger i filmen sin syn på saken:

- Stallmiljön är unik på så sätt att man aldrig haft råd att kosta på sig att inte ta vara på de som kan ta ett ledaruppdrag. Detta har medfört att många unga tjejer etablerat ledaregenskaper tidigt och på så sätt även fått ta ansvar och vara med och påverka. Insikten om att kunna påverka och känslan av att göra skillnad tror jag är oerhört viktig för att stärka tjejer i dag.

Något för alla

Genom att följa verksamheten ute på Värmdö Ridklubb får vi i filmen se vad hästen kan bidra med för de som är funktionshindrade. Förutom att utveckla balans, styrka och koordination ger hästen en närhet och värme som för många är svår att ersätta. Ridningen är en möjlighet att utvecklas såväl fysiskt som psykiskt.

Filmen är uppdelad i olika avsnitt och belyser ett fåtal av de områden där hästen spelar en stor roll. Förutom exemplen med stallet som en plantskola för framtidens kvinnliga ledare och ridningen som rehabilitering för funktionshindrade, ges även en beskrivning av utbildningsverksamheten inom hästsektorn.

Filmen är framtagen med finansiellt stöd från Jordbruksverkets Livskraftigt hästföretagande. För att se eller ladda ner filmen Hästen och människan, besök: www.nshorse.se eller klicka här: www.nshorse.se

Pressmeddelande från: Hästnäringens Nationella Stiftelse