Artikeln publicerad: 090604
Lätt att deklarera enligt svenskarna

De flesta svenskar deklarerade helt på egen hand (83 procent) och tycker att det är lätt att deklarera (80 procent). Av de som använde e-legitimation tyckte hela 91 procent att det var lätt eller ganska lätt att deklarera. Det visar en Sifo-undersökning som Skatteverket har låtit göra.

- Det här är ett gott betyg till den elektroniska deklarationen. Det är glädjande att de som har börjat använda e-legitimation tycker att deras deklarationer har blivit enklare, säger Suzanne Lindblom, produktionsdirektör på Skatteverket.

I år deklarerade 53 procent av svenskarna via Internet, sms eller telefon.

- Jag hoppas att det här leder till att ännu fler överger pappersdeklarationen nästa år och upptäcker fördelarna med att använda våra e-tjänster på Internet, säger Suzanne Lindblom.

Snart kommer skatteåterbäringen Nästa vecka börjar årets skatteåterbäring att betalas ut till de som har e-deklarerat. Nästan alla svenskar (96 procent) vet att det går att få skatteåterbäringen till midsommar om man deklarerar via Internet eller telefon.

Undersökningen genomfördes av Sifo Research International på uppdrag av Skatteverket. Frågorna besvarades av 1021 personer i åldern 15-74 år via Sifo:s webbpanel under tiden 5-8 maj 2009.

Pressmeddelande från: Skatteverket