Artikeln publicerad: 090603
Rätt fart räddar liv!

Visste du att vid 30 km/h är en bils stoppsträcka 12 meter, men vid 50 km/h hela 27 meter? Infracontrol har lång erfarenhet av hur man med intelligent infrastruktur kan förbättra säkerheten i trafiken. Ett enkelt och bra exempel på det är skyltar som genom att visa fordonens hastighet hjälper till att sänka farten på känsliga sträckor. Rätt fart räddar liv och nu kan de trafikanter som kör ansvarsfullt belönas med ett glatt leende!

Enligt statistik från NTF och Vägverket är sannolikheten för en fotgängare att överleva en kollision nära 90% vid en hastighet på 30 km/h, men sjunker snabbt till nära noll vid 70 km/h. De hastighetsgränser som satts är till för allas säkerhet och förutsätter förstås att vi trafikanter uppmärksammar och följer dem.

Infracontrol erbjuder nu en ny typ av hastighetspåminnande skyltar som ska användas för att se till att alla håller rätt fart vid känsliga platser som t.ex. utanför skolor, äldreboenden eller vägarbeten.

Skyltarna är batteridrivna och enkelt flyttbara och ger trafikanterna en direkt återkoppling på om man håller rätt fart. Det görs genom att visa ett glatt leende ansikte som belöning i kombination med aktuell hastighet. Om man kör för fort resulterar det i en ledsen gubbe.

- Det handlar om enkel vardagspsykologi, säger Jonas Bratt, Affärsområdesansvarig på Infracontrol. Att bara bli påmind om att man kör för fort ger lätt en slags negativ storebrorseffekt. Men det glada eller ledsna ansiktet ger en direkt mänsklig koppling till att det faktiskt är någon som påverkas av hur du kör. Man strävar helt enkelt efter att belönas med ett leende istället för att göra någon ledsen.

Skyltarna har en räckvidd på upp till 100 meter och det ger förarna gott om tid på sig att anpassa hastigheten. Budskapet på skylten kan förstärkas ytterligare genom att presentera det med grön, gul eller röd färg beroende på vilken hastighet man har.

- En del kommuner är bekymrade över att bilisterna på vissa platser avsiktligt kör för fort förbi skyltarna för att en så hög hastighet som möjligt ska visas, säger Jonas Bratt. Men genom att avaktivera visning av hastigheten över en viss gräns och bara visa det ledsna ansiktet om man kör för fort kommer man förbi det problemet.

Skyltarna drivs på batteri upp till 7 dygn och registrerar alla fordons hastigheter för senare utvärdering av skyltarnas påverkan på trafiken. Eftersom de är så enkla att flytta och sätta upp på en ny plats lämpar de sig särskilt bra för mätning och utvärdering under en begränsad tid. Det ger snabbt bra underlag för beslut om trafiksäkerhetshöjande åtgärder.

Pressmeddelande från: Infracontrol