Artikeln publicerad: 090602
Nyckelhålsmärkning öppnar dörren till ”Det goda livet”

Utbildad personal och tydligare information ska leda till bättre matvanor. Det är syftet med regionstyrelsens beslut att alla sjukhusrestauranger i Västra Götalandsregionen ska nyckelhålsmärkas.

I grunden finns Västra Götalandsregionens vision för ”Det goda livet”. Personalutskottet har föreslagit att alla restauranger på sjukhusen i Västra Götalandsregionen ska bli nyckelhålsmärkta. Detta ska uppnås genom utbildningar för personalen och att restaurangen uppfyller Livsmedelsverkets krav för nyckelhålsmärkning. Det innebär bland annat att minst en maträtt varje dag ska vara näringsmässigt välbalanserad och att informationen är klar och tydlig för att underlätta för gästen att göra ett hälsosamt val.

Kostnaderna för utbildning och certifiering kommer att uppgå till cirka 18 900 kronor per restaurang och för Västra Götalandsregionens tolv personalrestauranger blir det totalt cirka 227 000 kronor. Västra Götalandsregionen vill främja god hälsa och vill därför ge sina anställda en möjlighet att äta hälsosamt.

Regionstyrelsen beslutade att regionens personalrestauranger ska vara nyckelhålscertifierade. Personalutskottet har tidigare beslutat att kostnaden finansieras inom det personalpolitiska anslaget.

Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen