Artikeln publicerad: 090529
Samisk silversked följer med till rymden med Christer Fuglesang

När Christer Fuglesang åker iväg på sin nästa flygning med rymdfärjan Discovery den 6 augusti 2009 finns en samisk silversked från Sametinget med i packningen.

Varje astronaut får ta med sig en begränsad samling av symboler och minnessaker ombord på rymdfärjan och bland de saker som Fuglesang valt att ha med sig finns Sametingets officiella representationsgåva - en silversked tillverkad av den samiske slöjdaren Per Henrik Påve från Lannavaara. Skeden kommer att återlämnas till Sametinget efter Fuglesangs rymdfärd tillsammans med ett intyg på att den varit med ombord på rymdfärjan Discovery.

Så här skriver Christer själv i sitt nyhetsbrev om minnessaken från Sametinget:

"Den första svenska raketen sköts upp i närheten av samebyn Nausta 1961 och numera skickas det upp både raketer och ballonger från Esrange utanför Kiruna. Ett nära samarbete har utvecklats mellan Rymdbolaget som driver verksamheten i Norrbotten och samerna för att klara alla praktiska problem. Samekulturen utgör en unik del av både vår svenska och våra grannländer Norges och Finlands kulturarv och jag är mycket glad och stolt över att Sametinget ville skicka med denna vackra silversked. Ända från medeltiden har samer använt silver då metallen ansågs hållbar och värdefull. Eftertraktade föremål var silverskedar som lånade formen direkt från hornskedarna.
Förra sommaren var jag inbjuden till ett rymdrelaterat evenemang i Lappland och vi fick bland annat se och uppleva en del av samekulturen. Det var mycket intressant och vackert, samt god mat, och samtidigt förstod jag tydligt hur nära samerna har deltagit i det svenska rymdarbetet ända sedan begynnelsen."

Pressmeddelande från: Sametinget