Artikeln publicerad: 090529
Svensk vikingaexpedition till Novgorod

Nu på lördag anländer Viksbåten Freja till Sigtuna, en start på expeditionen "I Ingegerds kölvatten". Foto: Roine Carlsson

I sommar gör Lennart Widerberg, gymnasielärare i Norrtälje, verklighet av sin dröm att färdas i prinsessan Ingegerds kölvatten. Nu på lördag den 30 maj startar han sitt äventyr i Sigtuna när han lägger till med Viksbåten Freja och dess besättning. Färden går sedan vidare mot Novogord i Ryssland. Den väg som Olof Skötkonungs dotter Ingegerd tog när hon för 1000 år sedan gav sig av för att gifta sig med den ryske fursten Jaroslav.

- Vi räknar med att resan tar ungefär tre veckor. Vi går för segel i den mån vi kan. Annars är det årorna som gäller , säger Lennart Widerberg som leder expeditionen.

Expeditionsbåten Freja är en 10 meter lång kopia av det 1100-tals skepp som hittades i mossmarken Viks utanför Norrtälje. Att de väljer att göra resan just i sommar beror på att staden Novgorod firar sitt 1150-års jubiluem i år.

I samband med det att Viksbåten Freja kommer till Sigtuna anordnar Sigtuna Museum och Sigtuna Turism en temadag kring Sigtunas och Rysslands gemensamma historia under rubriken Ingegerd, den heliga Anna av Novgorod. Det blir bland annat gratis guidade turer på svenska och ryska, smakprover från det ryska köket och föreläsningar om prinsessan Ingegerd och expeditionen till Novgorod.

Pressmeddelande från: Sigtuna Turism