Artikeln publicerad: 090529
170.000 kronor till utveckling av Nossebro

Nossebro, centralort i Essunga kommun, Västergötland, kommer tack vare EU-medel att än mer utvecklas för att förstärka känslan av en retroupplevelse. I samband med gårdagens möte i Leader Västra Skaraborg godkändes nämligen en förstudieansökan på 170.000 kronor för utveckling av samhället.

Ansökan innehåller flera förslag på befintliga byggnader, miljöer och aktiviteter, som kan kopplas till retro.
Ordet retro kommer från franska rétro och innebär att man inspireras av eller intresserar sig för en viss tidsepoks trender.

I Nossebro finns mycket, som är välbevarat från 1900-talet och framåt; inte minst 1950-tals byggnader - matställen, caféer och butiker, som har tydlig retroanknytning.

Det finns många exempel på typiska retroattraktioner bland annat på genomfartsgatan Storgatan. Ett välbevarat slangtorn i en spännande omkringliggande miljö, byggnader, butiksskyltar, staket, belysning och en mängd detaljer på och i fastigheterna. På samma gata låg en elektrisk affär, som stängdes 1969 och lämnades med sitt innehåll av bland annat lampor, grammofonskivor, intressanta förpackningar och mycket annat. Här handlar man varor i särskilda butiker: som exempel kan nämnas kött hos Eriksons Chark och bröd i bagerierna där ägarna själva står bakom disken - precis som det var förr. Olika marknader och utställningar finns i Nossebro med retroanknytning - Veteranmarknad, Power Meet (en bilutställning med amerikanska bilar från 50-talet och framåt) och Nossebro Marknad.

Konsult

I ansökan ingår en halvtidsanställning till nyår. I arbetsuppgifterna ingår dokumentation av olika platser, fastigheter, områden och liknande som kan utvecklas och som kan kopplas till retro i Nossebro. En konsult skall även anlitas för att få hjälp med att ta fram den äkta retrokänslan. En projektansökan skall även göras i samarbete med berörda fastighetsägare, butiksinnehavare, kommunen mm.

Bakom ansökan står Nossebro Köpmannaförening i samarbete med kommunen, flera föreningar, företag, organisationer med flera intressenter.

Pressmeddelande från: Essunga kommun