Artikeln publicerad: 090528
Sara bodde i en vietnamesisk by

- Det var en fantastisk resa! Jag trodde jag skulle längta hem, men det hände så mycket hela tiden, så det hann jag inte.
Det säger Sara Brodin, 19 år, från Almunge i Uppland, som just kommit tillbaka som volontär från Vietnam. Tillsammans med tre kompisar var hon 8 veckor i den lilla byn Giao Xuan, några timmars bussresa nordväst om Hanoi.

- Vi bodde tillsammans med ett gäng britter i ett eget gästhem med kock och städerska! Det kändes väldigt bekvämt! Men det fanns inte mycket att göra i byn så på helgerna åkte vi på cykelutflykter. Det var ett roligt sätt att se landet.

Sara och de andra volontärerna hade ett späckat dagsprogram. På förmiddagarna jobbade de praktiskt med att renovera tre olika daghem både in- och utvändigt.

- Vi fick använda all vår fantasi. Vi fick till exempel själva göra vår egna målarpenslar av bambupinnar och gräs!

Under eftermiddagarna lärde de ut engelska till barnen på daghemmen. I Vietnam kan redan 5-åringarna läsa och skriva och de kunde lätt härma eller upprepa vad som stod på tavlan. Svårare var det för dem att hitta på egna meningar på engelska.

- De sista veckorna hade vi specialundervisning för 10 - 15 tjejer i 12 års åldern. De kom till vårt hus och vi delade upp oss i smågrupper. Det var jätteroligt för det kändes att dom lärde sig mycket. Och vi lärde oss mycket av dom om det vietnamesiska samhället!

Det enda Sara tyckte var svårt var den uppmärksamhet som de svenska volontärerna väckte. Det fanns inga andra "vita" i byn och det blev som en omvänd kulturkrock.

- Vi kände oss nästan som apor i en bur. De vietnamesiska flickorna hade en så annorlunda syn på skönhet. De tyckte att de själva var så fula och undrade varför vi var så vackra; långa, ljusa i hyn och med blont hår! Fast de var ju själva jättevackra i våra ögon!

Sara Brodin tror att hon snart kommer att längta tillbaka - både till byn, till alla människor och till jobbet.

- Det kändes väldigt bra att vi kunde hjälpa till! Dessutom hade vi kul och jag lärde mig att jag kan klara mig själv även i nya, ovana situationer.

Om du vill läsa mer om Saras tid i Vietnam kan du läsa på godmorgonvietnam.blogg.se

Pressmeddelande från: Volontärresor