Artikeln publicerad: 090528
Legenden Ragnar Rock-Ragge Nygren först ut i radioserien PERSONLIGT

En rocklegend, en känd silversmed, en samekvinna i ett väglöst land och en legendarisk musikproducent, i sommar får vi höra kända och okända veteraner med intressanta livsöden berätta öppenhjärtigt sin historia. 11 spännande dokumentära självporträtt kan avnjutas på söndagsmorgnarna i P4 under sommaren.

Serien "Stop Personligt" har sänds under 6 år, tidigare med ungdomar och nu har producenterna beslutat sig för att byta grepp och istället gestalta äldre människor.

Första programmet i serien sänds i P4 söndagen den 14 juni kl 7:03-8:00.

"Personligt" startar med ett personligt porträtt av Ragnar Rock-Ragge Nygren. Första gången han sjöng inför publik, sommaren 1957, tömdes dansgolvet och alla 700 i publiken stod och gapade och stirrade. Ragnar trodde att han skulle bli utkastad men istället bröt ett öronbedövande vrål ut. Det var det stora genombrottet, inte bara för Rock-Ragge utan för rock'n'roll-musiken i Sverige.

I programmet berättar Ragnar Nygren, idag 70 år fyllda, om ett liv som inte alltid varit rock'n'roll utan också ett hårt arbete för brödfödan. Under en period på 1960-talet försörjde han sig som diamantborrare och jobbade i Kirunas gruvor, köpte sig en lastbil och jobbade i kol- och kokssvängen.

I radioserien får vi också träffa Anders Burman, 80, musiker och skivproducent som genom åren arbetat med artister som Alice Babs, Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström och Pugh Rogefeldt. En spännande timme kan även utlovas när silversmeden Rosa Taikon berättar om sitt 82-åriga liv. Som barn bodde hon i ett tält, många vintermornar vaknade hon i sträng kyla. Det var förbjudet ända fram till 60-talet för romer att bo längre än tre veckor på en och samma plats, vilket omöjliggjorde ordnad skolgång.

Pressmeddelande från: Sveriges Utbildningsradio AB, UR