Artikeln publicerad: 090528
Röda Korsets idé 150 år

Röda Korset är världens största humanitära organisation. År 1859 fick en man, Henry Dunant, en idé och idag ställer sig närmare 100 miljoner människor i 186 länder bakom den. Den ursprungliga idén från 1859 - att hjälpa människor som drabbats av krigets fasor - består. Dagens samhällen ser annorlunda ut, och det gör även Röda Korsets verksamhet som vidgats till en rad olika områden där människor behöver humanitärt stöd.

Röda Korset är politiskt och religiöst obundet. Genom de 186 rödakors- och rödahalvmåneföreningarna i olika länder arbetar man utifrån ett nationellt perspektiv. Svenska Röda Korset är en av de nationella föreningarna. Genom Internationella rödakorskommittén (ICRC) och Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen arbetar man globalt i kriser, krig och katastrofer.



Internationella rödakorskommittén, ICRC, arbetar för att skydda människor och hjälpa dem som drabbats av krigeller väpnad konflikt över hela världen. Tack vareatt ICRC ärbåde neutralt och opartiskttar man inte ställning och kanman arbeta på båda sidor i en konflikt. Ibland ärRöda Korsetden enda organisation som tillåts verka i ett krigshärjat land.ICRC:s mandat är unikt och finns inskrivet i den internationella humanitära rätten.

Inom Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen finns miljontals människor som är beredda att frivilligt ge medmänskligt stöd för att förhindra och lindra mänskligt lidande. Vid en katastrof kan den nationella föreningen i det drabbade landet be övriga föreningar om hjälp. Behoven styr hjälpinsatserna och sekreteriatet i Genève koordinerar vilken förening som gör vad. Ibland stödjer Svenska Röda Korset med pengar och ibland skickas personal som kan hjälpa till på plats. Uppbyggnad av beredskap inför katastrofer är mycket viktigt för att kunna rädda liv. Bengt Westerberg, ordförande i Svenska Röda Korset är även vice ordförande i Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen.

Svenska Röda Korset har drygt 250000 medlemmar och ungefär 40000 frivilliga. De frivilliga ger av sin tid och sitt engagemang och utgör ett komplement till samhällets övriga skyddsnät. Exempel på verksamhet i Sverige är stöd till ensamma och isolerade,. stöd till anhörigvårdare, besöksverksamhet, läxhjälp, vård till papperslösa samt behandling till krigsskadade och torterade.. Stöd till asylsökande, efterforskning av familjemedlemmar som kommit ifrån varandra vid katastrofer eller konflikter, förmedling av rödakorsmeddelanden till anhöriga och stöd i familjeåterförening är också verksamheter som utförs i Sverige . Svenska Röda Korset ger även stöd till olika globala projekt för att förbättra livsvillkoren för de mest utsatta i olika delar i världen.

Röda Korset påverkar i Sverige i en humanitär riktning genom remissvar, debattartiklar, seminarier, enskilda samtal med beslutsfattare och upprop. Genom opinionsbildning påverkas det svenska samhället att ta hänsyn till utsatta grupper och individers mänskliga rättigheter. Christer Zettergren är generalsekreterare i Svenska Röda Korset.

Några årtal i Röda Korsets historia:

1859 - Slaget vid Solferino

Foto: Röda Korset

Fransk-sardinska kriget mot Österrike eller som det skulle kallas senare det Italienska frihetskriget. Bankmannen Henry Dunant hamnar i Castigline vid Gardasjön när han letar efter Napoleon för att göra affärer. Men drömmen om stora vinster försvinner och Dunant skulle på ett dygn förvandlas till en stor pionjär för folkrätten.

Slaget står vid Solferino den 24 juni 1859 och ett fruktansvärt blodbad utbryter och mängder av sårade och döda ligger kvar på slagfältet. Dunant börjar arbetet med att förbinda och trösta de sårade i kyrkan Chiesa Maggiore och i denna kyrka började Röda Korsets historia.

Kvinnorna i Castiglione hjälper till med arbetet. De skapade uttrycket, som kom att prägla Röda Korset, Tutti fratteli - Alla är vi bröder. 40 000 människor såras eller dödas. 1862 skrev Henry Dunant boken Minnen från Solferino där han beskriver hur organisationer med frivilliga skulle kunna utbildas att ta hand om sårade i krig oavsett nationalitet.

1863 - Röda Korset bildas

Foto: Röda Korset

Schweizaren Henry Dunant är med och bildar en kommitté 1863 och kallar till en konferens i Genève där 14 regeringar är representerade. Detta blir starten till Röda Korset.

Konferensens syfte var att se vilka åtgärder man kunde vidta för att förbättra den medicinska situationen för skadade på ett slagfält Sverige sände delegater till konferensen och förslagen som antogs var bland annat:

  • Grundandet av nationella organisationer av frivilliga som kunde ta hand om sårade soldater.
  • Tillåtelse för dessa frivilliga att verka på slagfältet.
  • Den medicinska personalen i fält skulle skyddas genom att bära en skyddssymbol, en vit armbindel med ett rött kors.

Nästa konferens genomfördes redan året därpå, 1864 då den första Genèvekonventionen antogs. 1865 bildas den nationella föreningen Svenska Röda Korset.

1871 - damkommittén

Foto: Röda Korset

En grupp kvinnor börjar sy kläder till behövande. Det blir grunden till Damkommittén som blir en del av Röda Korset. Vad kvinnorna betytt och betyder för Röda Korset kan inte nog uppskattas..

Fortfarande sys och stickas det mycket runt om i Sveriges rödakorskretsar. Mellan 20000 och 30000 babypaket skickas årligen till platser där behoven är stora. Paketen används ofta för att stärka relationen mellan lokalbefolkningen och Röda Korset samt i hälsovårdssammanhang för att bland annat uppmuntra till att fullfölja vaccinationsprogram. Ett paket görs för barn upp till 18 månader och innehåller en filt, tre tygblöjor, två skjortor, en långbyxa, en kortbyxa, en tröja, två tvättlappar, en mjuk handduk och en mössa.

1918- spanska sjukan

Foto: Röda Korset

25-30 miljoner människor dör i influensan spanska sjukan. I Sverige bygger Röda Korset 25 provisoriska sjukhus för att ta hand om de smittade.

Under åren 1918-19 härjade den influensaepidemi i krigets spår som kallades spanska sjukan. De första fallen rapporterades från Malmö och epidemin blev så allvarlig att bland annat skolor stängdes. 516 000 personer i Sverige insjuknade, vilket motsvarade 9 procent av befolkningen. På vissa orter var 75 procent sjuka. Antalet dödsoffer i Sverige var 19 000 och de flesta inträffade i åldern 21-30 år.

Röda Korset mobiliserade och utlånade krigssjukhusmateriel till de improviserade sjukavdelningarna där nästan hela kåren av reservsköterskor arbetade. Flera av Röda Korsets ambulansfordon utlånades, och nu fick även andra ambulanser använda sig av Röda Korssymbolen, dock med villkor att bilarna ställdes till Röda Korsets förfogande.

1920 - ambulansflyg

Foto: Röda Korset

Det största problemet för ödebygdens sjukvård var transporterna. I Norrland var det glest mellan sjukhusen så Röda Korset köpte in ett franskt "täckt, uppvärmt och upplyst hydroaeroplan" för transporter i Norrland. Denna pionjärinsats väckte stort uppseende och beundran inte bara i Sverige utan även utomlands och Sverige blev under flera år föregångslandet i fråga om sjuktransporter med flyg. Röda Korset kom att ha ansvaret för ambulansflygningarna ända fram till 1935 och vid den tiden fanns ytterligare fyra plan.

1925 - skoltandvården

Under 20-talet utvecklar Röda Korset det sociala arbetet i Sverige och en av Röda Korsets viktiga pionjärinsatser var tandvården. Man inriktade sig i första hand på skoltandvården på landsbygden, organisationen anpassades efter lokala förhållanden. Utrustningen fraktades omkring i lårar och packades upp i skolsalar. Bussar som var inredda som tandkliniker körde runt på landsbygden och i skärgården stod barnen med en blandning av skräck och förtjusning och väntade på "Plomben" som var en flytande tandklinik. 1938 fick 50 000 barn årligen tandvård genom Röda Korset. Eftersom den allmänna folktandvårdens praktiska genomförande kom att gå förhållandevis långsamt, fick Röda Korset dröja med att avveckla sin tandvård.

1945 - vita bussarna

Foto: Röda Korset

Mot slutet av andra världskriget, när Tyskland gick mot militärt och politiskt sammanbrott, genomfördes den stora svenska räddningsaktion som blivit känd under namnet "vita bussarna". Den tillkom på regeringens uppdrag och genomfördes i Svenska Röda Korsets namn, under ledning av dess vice ordförande Folke Bernadotte.

Under några dramatiska veckor, från mitten av mars till början av maj 1945, räddades drygt 15 000 fångar ur tyska koncentrationsläger. Bland dem fanns nästan 8 000 norrmän och danskar.

Det ursprungliga syftet var att rädda norrmän och danskar men utökades efterhand när man även fick tillstånd att rädda andra nationaliteter.

Utöver skandinaverna befriades medborgare från ett tjugotal länder, främst Frankrike och Polen. Hur många av dem som var judar har aldrig gått att säkert fastställa. Ett av skälen är att Sverige inte registrerade trosbekännelse när fångarna togs emot.

1948 - tuberkulosvaccination

Foto: Röda Korset

Tuberkulosen har börjat sprida sig runt om i världen. Röda Korset driver en stor vaccinationskampanj. Bara i Tyskland vaccineras 1,3 miljoner människor.

1984 - torka i Afrika

Foto: Bengt Eriksson/ Röda Korset

Stora delar av Afrika drabbades av svår torka. 30-35 miljoner människor i 20 länder riskerade att dö av svält. Nära 10 miljoner människor tvingades att överge sina hem för att söka efter mat och vatten.

Etiopien var ett av länderna som drabbades svårt. I distrikten Wollo och Gondar i norra Etiopien hjälpte Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen 80000 personer med mat och andra förnödenheter.

Svenska Röda Korset bidrog till aktionen med bland annat cirka 1000 ton spannmål, två lastbilar med släp. Svenska flygvapnets Hercules hyrdes in två gånger och flög 766 timmar och transporterade totalt 10584 ton livsmedel. Svenska Röda Korset bidrog med cirka 25 miljoner kronor i direkt hjälp till de drabbade och ytterligare fem miljoner till utvecklingsarbete. Totalt fick cirka 1100000 personer del av Röda Korsets hjälp i Etiopien.

1994 - folkmord i Rwanda

Foto: Thierry Gassmann/ICRC/Röda Korset

Nästan en miljon människor dödas under folkmordet i Rwanda. Flera miljoner flyr till grannländerna. Röda Korset sätter upp flyktingläger och efterforskar familjemedlemmar. Enligt officiell statistik mördades 937 000 tutsier och moderata hutuer från den 6 april till början av juli 1994. Många av offren dödades med machetes.

Internationella rödakorskommittén, ICRC, fanns på plats i landet sedan flera år och situationen var en av de svåraste som ICRC och ICRC:s delegater upplevt.

Trots den mycket svåra säkerhetssituationen lyckades ICRC ta om hand över 9 000 sårade på sina sjukhus. Vidare beräknas att så många som 70 000 personer räddades undan mördarna genom de förhandlingar för att skapa säkra områden som ICRC genomförde med parterna till konflikten. Parallellt med dessa insatser reparerade ICRC vattenförsörjningssystem som förstörts i samband med konflikten på flera platser i landet, bland annat i huvudstaden Kigali.

Pressmeddelande från: Röda Korset