Artikeln publicerad: 090527
Underskott kräver sparåtgärder för att klara ekonomin

I delårsrapporten framgår bland annat att Västra Götalandsregionens ekonomi har försämrats markant och att bedömningen är att årets resultat kommer att innebära ett underskott på 900 miljoner kronor.

De fyra sjukhusgrupperna samt hälso- och sjukvårdsnämnderna för norra Bohuslän och Trestad har en ekonomisk obalans. Dessa ska redovisa utförda och planerade åtgärder för att nå balans i sina ekonomiska resultat.

Regionstyrelsen beslutade också om ett flertal åtgärder för samtliga förvaltningar för att minska kostnaderna. Bland annat ska regler och rutiner bli tydligare och mer restriktiva så att nyaställningar och vikariat minimeras. Samtliga nämnder och styrelser uppmanas även att vidta åtgärder för att minska sina kostnader för att bidra till att förbättra Västra Götalandsregionens ekonomiska resultat. Gällande inköpsavtal ska följas och servicenämnden får i uppdrag att omförhandla prioriterade inköpsavtal i syfte att ytterligare sänka kostnaderna.

I delårsrapporten framgår också att vårdproduktionen fortsätter att vara hög och ökar för både sjukhusen och primärvården. Tillgängligheten fortsätter att förbättras med färre personer som väntar på vård.

Sjukfrånvaron inom Västra Götalandsregionen fortsätter att minska, framförallt är det kvinnornas sjukfrånvaro som minskar.

Pressmeddelande från: Regionkansliet