Artikeln publicerad: 090525
Fria resor för Falköpingsbor som fyllt 75 år

Från och med 1 juni kommer Falköpings kommun att erbjuda fria resor med kollektivtrafiken för alla folkbokförda kommuninvånare som fyllt 75 år. Tanken är att behålla dem i kollektivtrafiken och att skjuta upp färdtjänstdebuten.

- Vi vill underlätta för våra kommuninvånare som fyllt 75 år och stimulera dem att använda kollektivtrafiken i Falköping, säger Ulf Eriksson, kommunalråd i Falköping. Det ska vara en naturlig del i vardagen att använda den kollektivtrafik som finns i vår kommun, därför inför vi nu fria resor för de som fyllt 75 år.

Äldre resenärer nöjda med kollektivtrafiken

Falköpings kommun kommer att stå för kostnaden för de resor som görs. Motsvarande koncept där de som har fyllt 75 år har fria resor finns idag i Skövde, Karlsborg, Hjo och Tibro och har hittills varit en positiv erfarenhet. En undersökning som gjorts i Skövde visar att 67 procent av de tillfrågade personerna ansåg att de åkte mindre bil, färdtjänst, sjukresor och taxi jämfört med innan de fria resorna infördes. Undersökningen visar också att de äldre resenärerna är nöjda med kollektivtrafiken. De flesta tyckte att det fungerade bra att åka med kollektivtrafiken - såväl linjesträckning och turtäthet som möjligheten att stiga på och av och få sittplats. Allra mest nöjd var man med förarnas bemötande.

- Det är många som utnyttjar erbjudandet och vi hoppas att det ger de som är 75 år och äldre möjligheten till ett än mer aktivt liv, säger Christina Bryvik, affärsområdeschef för Västtrafik Skaraborg. Det ska också på sikt bli intressant att se om vi på detta sätt kan minska antalet färdtjänstresor.

Positiv effekt för alla resenärer

- Många av de äldre resenärerna reser under lågtrafiktider vilket är positivt även för övriga resenärer. På sikt kan det leda till att vi inte behöver dra ner på turtätheten i lågtrafik och då kan vi också använda resurserna på ett bättre sätt, säger Christina Bryvik, affärsområdeschef för Västtrafik Skaraborg.

Alla som fyllt 75 år får erbjudandet

Fria resor med kollektivtrafiken för de som fyllt 75 år gäller inom Falköpings kommun. Det gäller både den ordinarie linjetrafiken samt Närtrafik och andra anropsstyrda linjeturer som körs av Västtrafik. Kortet gäller även för resor med regionaltåg mellan stationerna inom Falköpings kommun, det vill säga Falköping, Floby och Stenstorp. Fria resor gäller dock inte Ronden, Flextrafik eller färdtjänst.

Under april ska alla folkbokförda personer som fyllt 75 år i Falköping ha fått ett brev med en beställningsblankett från Västtrafik. När man skickat in blanketten får man ett personligt Västtrafikkort laddat med resor inom Falköpings kommun. Kortet ska visas för kortläsaren vid varje resa.

Pressmeddelande från: Västtrafik