Artikeln publicerad: 090522
Falbygdens Ost butik och restaurang diplomeras med en snigelmärkning av Cittaslow

Falbygdens Ost butik och restaurang är bland de första företagen i Sverige som är Cittaslow- diplomerade. Kvalitetsmärkningen innebär ett aktivt arbete för ett hållbart samhälle med fokus på miljö och livskvalitet.

Den 11 maj kom beskedet att Falbygdens Ost butik och restaurang diplomerats. För att få bära snigelsymbolen, som är Cittaslows grafiska symbol, måste ett antal kriterier uppfyllas. Falbygdens Ost har i detta sammanhang bland annat utmärkt sig för sitt goda värdskap, ett sortiment med närproducerad och ekologiska produkter samt höga krav på sina leverantörer.

Cittaslow i Falköping

Falköping var den första staden i Sverige som utnämndes till Cittaslow. Medlemskapet signalerar ett kvalitetstänkande gällande miljö och lokal produktion. Tillsammans med tio andra lokala matproducenter är Falbygdens Ost butik och restaurang bland de företagen i Sverige som tilldelats kvalitetsmärkningen.

– Vi diplomerar de företagare som uppfyller kriterier om hållbarhet och närproducerat, i Cittaslows anda. Falbygdens Ost är ett av dessa företag och det är både viktigt och roligt att de ser mervärdet av att vara en del i denna spännande utveckling. Den lokala förankringen är en förutsättning för att vi ska lyckas, säger Conny Svensson, informationschef på Falköping kommun.

Både butik och restaurang tillhörande Falbygdens Ost är idag diplomerade av Cittaslow.

– Vi vill verka som en portal för närproducerad kvalitetsmat i bygden, berättar Samuel Andersson Butik & Restaurangchef på Falbygdens Ost . Därför samarbetar vi med andra matproducenter i Falköping kommun som satsar på KRAV, närproducerade eller ekologiska produkter, avslutar Samuel Andersson.

Slow Food

Cittaslow har sina rötter i Slow Food kulturen och dess tanke om livskvalitet och långsam njutning. Ursprungligen föddes idén om Slow Food på 80-talet i Italien som en reaktion på det rådande fast food-samhället. I dag är Slow Food ett världsomspännande nätverk vars syfte är att förändra både hur mat produceras och konsumeras.
Slow Cities eller Cittaslow som det heter på italienska växte med tiden fram som ett sidospår ur Slow Food kulturen. På så sätt översattes Slow Food filosofin till en hel stad och nu har den även översatts till ett företag. Falbygdens Ost butik och restaurang lever därför efter Falköpings kommuns vision om det goda livet med fokus på livskvalitet och hållbar utveckling.


Pressmeddelande från: Falbygdens Ost