Artikeln publicerad: 090521
Socialdemokraterna kräver alkolås i nya bilar

Sverige bör gå i bräschen för att alkolås införs i alla nya personbilar inom EU. Det kräver Anna Hedh, socialdemokratisk kandidat till EU-parlamentet, i dag på folknykterhetens dag.
Rattfylleriet är skuld till var fjärde dödsolycka i trafiken. Alkolås i bilen är ett effektivt sätt att förhindra att man kör alkoholpåverkad, konstaterar Anna Hedh.

- Låt oss därför komma överens med regeringen om att Sverige ska vara ett föregångsland i EU, säger Anna Hedh och för fram två krav hon vill att Sverige driver kraftfullt:

1. Att alkolås ska införas i alla bussar och lastbilar i yrkesmässig trafik inom EU. Sverige ska ansöka om ett tillfälligt undantag för att få införa dessa regler i förtid.

2. Sverige ska verka för att alkolås införs i alla nya personbilar inom EU. Även här bör Sverige gå i bräschen och ansöka om att redan 2015 ha en svensk lagstiftning på plats.

- Infrastruktur Åsa Torstensson hävdar ofta att alkolåstekniken måste utvecklas innan man lagstiftar om ett krav. Detta är kvalificerat trams. Kompetensen och tekniken för bra och effektiva alkolås finns, säger Anna Hedh.

Pressmeddelande från: Socialdemokraterna