Artikeln publicerad: 090520
Forentorpa ängar – nytt naturreservat i Falköpings kommun

Tisdagen den 26 maj invigs naturreservatet Forentorpa ängar i Falköpings kommun av landshövding Lars Bäckström. Förutom hagmarker med mäktiga ekar rymmer området en spännande historia med mängder av fornlämningar.

Invigning av naturreservatet Forentorpa ängar

Forentorpa ängar är småskaligt och varierat med öppna marker, mäktiga ekar i vidsträckta hagmarker och gamla alskogar. Talrika spår vittnar om äldre tiders markanvändning. Området är mycket rikt på fornlämningar, fossila åkrar och kulturspår i form av stenrösen och stenmurar.

– Bildandet av naturreservatet initierades av markägaren efter att det visat sig ha mycket höga naturvärden i en lövskogsinventering som kommunen gjorde 2005, säger Jörel Holmberg, landskapsarkitekt på Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Ekarna är hemvist för en mängd hotade arter som lunglav och ekspik, mindre hackspett och skogsduva. Naturreservatet kommer att fortsätta skötas av markägaren som får stöd i arbetet från Länsstyrelsen.

Vid invigningen kommer allmänheten att erbjudas guidning om natur- och kulturvärdena i området. Musikgruppen Skördetid, som har sina rötter i bygden, spelar Jönns tonsatta dikt om Forentorpa ängar. Naturreservatet ligger i hjärtat av Falbygden och har gamla anor som jordbruksmark. Därför ordnas provsmakning av lokala produkter i anslutning till invigningen.

Invigningen är ett sätt att fira Naturens År 2009 – det är i år 100 år sedan vi fick våra första nationalparker i Sverige!

Tid: Tisdagen den 26 maj med start kl. 17.00
Plats: Forentorpa ängar som ligger ca 1 mil NV om Falköping intill vägen mellan Skara och Falköping.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län