Artikeln publicerad: 090520
Vandring kring Gössäters gamla festplats och Törnsäter

Bilden föreställer Frälsegården en målning gjord 1936. Bengt Johansson äger tavlan.

Naturen på Kinnekulle lockar många ut ur stugorna, varje år är grönskan och blomsterprakten bedårande. Nu är det blommande berget Kinnekulle är som fagrast och då anordnar Kinnekulle Hembygdsförening den 27 maj 2009 kl. 18.30 sin första bygdevandring för året. Vandringen startar vid Gössäters gamla festplats beräknas vara omkring 4 km. Varje bygd har sin historia, kanske kommer det någon med i bygdevandringen som kan berätta om hur det gick när dansen lockade ungdomarna till parken. I parken fanns tidigare dansbana, skjutbana och lotterier såldes detta lockade många ungdomar till platsen. Idag är den gamla festplatsen en lummig rastplats och i angränsande områden finns kor som betar. Kanske kommer någon till vandringen som hittade sin kärlek på just denna festplats.

Vandringen går vidare mot Frälsegården, där kommer Bengt Johansson som har minnen från denna gård att berätta om barndomsminnen. Bengts farfar Oskar Johansson var rättare på gården mellan 19241946. Gössäters Taxi startade just på denna gård av Bengts far Gunnar. År 1934 flyttade taxirörelsen till Gössäter i samband med att familjens villa och garage stod färdigt. Vandringen går vidare mot Thorsbergs Stenhuggeri det enda kvarvarande stenhuggeri som finns på Kûllen och vidare tillbaka till festplatsen.

Bygdevandringarna som föreningen varje år genomför lockar många till sig och alla är välkomna. Under vandringarna stannar man till vid olika byggnader och platser och det berättas vad som hänt och vilka som bott där. Vandringarna brukar locka många och ger tillfälle att komma intill på platser som annars är svåråtkomliga för gemene man, här sprids historier och anekdoter.

Varje vandring avslutas med kaffe och dopp som var och en har med sig och kontakter knyts mellan gamla och nya Kûllenbor. Bygdevandringarna är ett omtyckt inslag i Kinnekulle Hembygdsförening program under verksamhetsåret, hoppas även vädergudarna är med denna gång, föreningen hälsar alla välkomna ännu en gång.

Foto: Freddie Wendin - Text: Lena Brodin