Artikeln publicerad: 090519
Kackerlackor invaderar svenska lägenheter

Sedan 2004 har antalet anmälda fall av kackerlackor i lägenheter ökat med drygt 40 procent till Trygg-Hansa. Villor drabbas däremot inte i lika stor utsträckning. Orsaken till ökningen är import från varmare länder och ökat resande, eftersom kackerlackan gärna följer med i bagaget hem från semestern. Den förökar sig rekordsnabbt och kan bli ett stort sanitärt problem.

Mellan 2004 och 2008 har antalet lägenheter som drabbas av kackerlackor ökat från 285 till 405 bland Trygg-Hansas kunder. Det motsvarar en ökning med 42 procent. Västsverige står för den i särklass största ökningen.

- Fem honor ökar kolonin med 200 nya kackerlackor var femte vecka, säger Håkan Franzén produktspecialist Hus och Hem på Trygg-Hansa. Det är lätt att förstå att det snabbt går överstyr. Kackerlackorna sprider sig även lätt mellan lägenheter vilket resulterar i att fler lägenheter drabbas jämfört med villor.

Kackerlackor trivs bäst där det är fuktigt och varmt och där det finns föda. De är allätare och tuggar i sig det mesta. I tropikerna bryter de ner löv och döda djur medan de i Sverige smaskar i sig allt de kommer åt, läder, tvål, papper, livsmedel. De är utpräglade nattdjur, otroligt snabba med kraftiga, taggiga ben och gömmer sig snabbt när ljuset tänds.

- Det gäller att hitta källan till problemet för att bli av med kackerlackor. Det kan handla om att städa och ta undan djurmat som ofta är lättillgänglig för en kackerlacka likväl som att täta sprickor där de gömmer sig på dagen, säger Håkan Franzén.

Bor man i lägenhet och upptäcker att man har kackerlackor hemma, ska man anmäla detta till fastighetsägaren. Bor man däremot i villa så täcks saneringskostnader i de flesta fall av Villahem- eller Fritidsbostadsförsäkringen och anmälan görs till försäkringsbolaget.

- Man kan ha kackerlackor hemma utan att veta om det. Ofta upptäcks de genom en unken lukt eller att man hittar döda kackerlackor eller spillning efter dem. För att bli av med kackerlackor kan flera saneringar bli nödvändiga i form av kemisk bekämpning, säger Magnus Bergsten på Nomor.

Fakta kackerlackor

  • Det finns ca 4 000 olika arter av kackerlackor. Storleken varierar från några millimeter upp till 12 cm. Den tyska kackerlackan är vanligast i Sverige och den blir cirka 10-15 mm.
  • De är allätare och de förstör matvaror genom att äta av dem. De smutsar ner och luktar illa då de avsöndrar ett sekret från bakkroppen. Detta kan i vissa fall leda till allergiska reaktioner.
  • De kan dessutom sprida virus och bakterier som kan ge upphov till salmonella, gulsot och gula stafylokocker, även kallad sjukhussjuka.
  • De är aktiva på natten och gömmer sig dagtid. Kackerlackan är ljusskygg och springer mycket snabbt. De kan även flyga kortare sträckor.
  • Kackerlackan söker sig tillnågon form av värmekälla för att trivas och föröka sig, vilket innebär att de nästan alltid trivs bästi köket under kyl och frys. Värmen kommer från kompressorn och de har nära till föda.

Tips: Håll koll på ditt bagage vid hotellvistelse utomlands, sprid inte ut kläder i hela rummet. Var vaksam vid import av matvaror och andra produkter. Kackerlackor transporteras ofta i kartonger och väskor etc.

Pressmeddelande från: Trygg-Hansa