Artikeln publicerad: 090519
Åtta nya krogar kvalitetsmärkta av Västsvensk Mersmak

Västsvenska Turistrådets satsning på måltidsturism går vidare.
Igår certifierades ytterligare ett antal restauranger som specialutbildats och bedömts uppfylla samtliga kvalitetskriterier.

– Mat ska vara ett starkt argument att resa till vår region, säger Mersmaks projektledare Jill Axelsson. Det västsvenska köket är brett, anrikt och präglat av klassiska råvaror. Här finns fisk och skaldjur från havet. Kött, spannmål och mejeriprodukter från åkrar och slätter. Vilt, svamp och bär från skogarna. Mersmak är en certifiering som handlar om god service, prickfri administration och skickligt hantverk, men också om förmågan att skapa en helhetsupplevelse som andas Västsverige och närproducerade ingredienser.

– Efter åtta späckade heldagsseminarier med föreläsningar och praktik görs oanmälda besök av bedömare för att kontrollera att krogen är värd att använda vårt varumärke, säger Jill Axelsson. Vid ägarbyte eller sänkt kvalitetsnivå åker stället tyvärr ur vårt ”VM-lag”. Det här är en ständigt pågående process. I dagsläget har 28 restauranger en gällande certifiering.

Under måndagens festliga Mersmaks-utdelning i Trollhättan fick följande åtta krogar sina diplom: Brygghuset och Gullmarstrand Hotell & Konferens i Fiskebäckskil, Hofsnäs Herrgård i Tranemo, Kallbadhuset Mat & Vin i Ulricehamn, Restaurang Pirum i Lidköping, Rökeriet i Strömstad, Slussens Pensionat på Orust och Stensjöhill Herrgård, Mölndal.

– Mersmak är en lysande idé och det var självklart för oss att kvalificera oss, säger krögaren Karin Näsström på Stensjöhill Herrgård. För restaurangbranschen är turismen av avgörande betydelse och hög klass på utbudet i Västsverige gynnar oss alla!

Pressmeddelande från: Västsvenska Turistrådet