Artikeln publicerad: 090519
Nationalparkernas dag firas 24 maj

Varje vår firas Nationalparkernas dag. Eftersom Naturens år firas i år bjuder Länsstyrelsen på extra många aktiviteter i länets nationalparker söndagen den 24 maj.

För 100 år sedan invigdes Sveriges första nationalparker. I Västra Götalands län bildades Tivedens nationalpark 1983, Djurö nationalpark 1991, Tresticklans nationalpark 1996 och i september 2009 kommer Kosterhavets nationalpark att invigas.

För tredje året i rad anordnas nationalparkernas dag i Kosterhavet – i år både den 23 och 24 maj. Här finns det möjlighet att delta i olika aktiviteter med marin anknytning. Båtturer, strandvandringar och visningar av livet under ytan är några av årets spännande programpunkter.

I Tiveden blir det guidad vandring och Naturskyddsföreningens Natursnokar ordnar spännande aktiviteter för alla barn. Det bjuds också på grillad korv och upplevelsevandring med inslag av sång och musik. Upplev det starkt kuperade och vilda skogslandskapet som ska få utvecklas till urskog, skogssjöarna, jätteblocken, utsikten från Trollkyrkobergen samt badstranden vid Vitsand!

Dals Eds kommun har i samarbete med Länsstyrelsen ordnat med gratis buss från Göteborg till Tresticklans nationalpark. Här kan man själv, eller med guide, uppleva vildmark och hällmarksskog som är nästan helt opåverkad av modernt skogsbruk.

Mitt ute i Vänern ligger den isolerade ögruppen Djurö. Hit ordnar Länsstyrelsen en båttur tillsammans med Mariestads kommun. Guider på plats berättar om öns natur och historia och byggnader som fyren och jaktvillan. Tage Petrusson, som är barnfödd på ön, berättar om sin uppväxt på ön.

Läs mer under Naturens år/Kalendarium om vad som händer den 24 maj.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götalands Län