Artikeln publicerad: 090518
Världens största isbjörnspark öppnar i Orsa Björnpark



I dag är det en stor dag inte bara för alla djurvänner i Dalarna, Sverige och Världen, utan också för alla isbjörnar. Polar World är världens största isbjörnspark, och den första att bedriva avel på isbjörn.
– Jag kan inte med ord uttrycka hur stolta vi är att vi äntligen kan öppna parken. Den första tanken slog rot 2004, och nu har vårt första isbjörnspar Ewa och Wilbär fått ett nytt hem här. Och det internationella intresset har varit enormt, säger Torbjörn Wallin, vd på Orsa Grönklitt som inrymmer Polar World.

Det är 41 000 kvadratmeter isbjörnspark som i dag öppnar för allmänheten i Orsa Björnpark vid Grönklittsanläggningen i Orsa, Dalarna. I parken finns bland annat stora djupa badområden, egen snökanonanläggning, plats för fiske och ide-byggnader för björnarna samt utställningslokaler, amfiteater och informationsplatser för besökarna.

Isbjörnen betecknas i dag som en hotad art bland annat på grund av minskade isar kring polarområdena och sämre möjligheter för säljakt. Ett av målen är att isbjörnarna i parken ska hålla stor genetisk variation ifall rehabilitering eller utsättning av isbjörn behövs i framtiden. Polar World ska fungera som en europeisk avelsanläggning för isbjörnar, och är också en del i ett nystartat europeiskt bevarandeprojekt för isbjörnar.
– Vi har lyssnat på experter från hela världen och gjort en lista på hur deras drömpark för isbjörnar skulle se ut. Det blev Polar World, säger Torbjörn Wallin.

Polar World Orsa Björnpark

Tanken är att Polar World ska bidra till att sprida kunskap om isbjörnen och dess villkor, på samma sätt som Orsa Björnpark även arbetar med andra djurarter i dag. Inom anläggningen görs stora satsningar på information och utbildning kring polarvärlden, isbjörnar och klimateffekter i samråd med världens ledande forskningsexpertis på området. Detta både utomhus och i särskilt anpassade inomhusmiljöer. Exempel på företag som engagerat sig i projektet är Kosta Boda/Orrefors som skapar trovärdiga ismiljöer.

Vid Polar Worlds öppnande har två isbjörnar just flyttat till parken; Ewa från Rotterdam Zoo och Wilbär från Stuttgart Zoo. Båda kommer till ett kallare klimat med lång vinter och mycket snö och blir det första isbjörnsparet i Polar World. Och intresset från internationellt håll har varit enormt inför öppnandet.
– Att människor gillar djur visste vi, men aldrig hade jag kunnat drömma om det intresse som framför allt andra europeiska länder visat. Ewa är en bestämd dam på tre år och Wilbär en yngre nyfiken kille. Nu hoppas vi att ljuv musik ska uppstå så att vi kan se fram emot små isbjörnsungar i parken att visa upp för världen, säger Torbjörn Wallin.

Pressmeddelande från: Polar World Orsa Björnpark